Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

‘Uitpubliek weren bij wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord loont’

Agenten te paard houden toezicht rond De Kuip in Rotterdam.
Agenten te paard houden toezicht rond De Kuip in Rotterdam. Archieffoto ANP/Robin Utrecht

Omdat er al vier jaar geen uitpubliek wordt toegelaten bij de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord is er inmiddels bijna een miljoen euro bespaard op politiekosten. Bovendien zijn er in vier jaar geen grote confrontaties geweest tussen aanhangers van beide clubs.

Dat schrijft de NOS vanavond op basis van eigen onderzoek. Uit politiedocumenten blijkt dat het aantal agenten dat wordt ingezet bij de klassieker meer dan gehalveerd is: van ruim 400 per wedstrijd in 2008 naar krap 200 in 2012. Dat scheelt meer dan 100.000 euro per wedstrijd. Ook voor de clubs scheelt het spelen zonder uitpubliek in de kosten omdat er minder stewards ingezet hoeven te worden.

Of de maatregel, die sinds 2009 van kracht is, ook volgend jaar blijft gelden is nog niet besloten. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam vindt dat het kostenaspect meegenomen moet worden in een nieuw besluit:

“Maar voetbal heeft een maatschappelijke betekenis. Het gaat om meer dan alleen een rekensom.”

clubs kijken naar mogelijkheden om uitpubliek weer toe te laten

Burgemeester van der Laan van Amsterdam vindt dat de harde kern van Ajax goede wil heeft getoond, onder meer tijdens de huldiging van het kampioenselftal. “Als ik puur naar Amsterdam kijk, dan vind ik dat het de goede kant op gaat.”

De supportersverenigingen en de beide clubs zijn al maanden in gesprek over een plan om weer uitpubliek toe te laten bij de klassieker, eventueel bij wijze van proef. De supportersverenigingen vrezen vooral dat het permanent weren van uitpubliek een precedentwerking zal hebben, dus dat meer uitwedstrijden met een hoog risico zonder publiek van de bezoekende club worden gespeeld.