‘Sociaal-democraat waarschijnlijk interim-premier Egypte’

Egyptische vliegtuigen maken een spoor in de kleuren van de nationale vlak boven het Tahrirplein in Kairo als steunbetuiging aan het Egyptische leger. Foto AFP/Khaled Desouki

De Egyptische sociaal-democratische advocaat Ziaad Bahaa el-Din wordt waarschijnlijk aangewezen als interim-premier door de nieuwe politieke leiders van het land, zo schrijft persbureau Reuters vanavond op basis van een presidentiële woordvoerder.

Bahaa el-Din, een commerciële advocaat die studeerde aan de universiteit Oxford, was voorheen het hoofd van de investeringsautoriteit in Egypte toen Hosni Mubarak nog aan het hoofd stond van de Egyptische regering. Hij werkte daar aan de liberalisering van de economie, maar verliet zijn post nog voor Mubarak werd afgezet.

‘We zijn op zoek naar een nationale consensus’

De liberale politicus Mohamed ElBaradei waarschijnlijk benoemd tot interim-vice president. Beide benoemingen worden volgens de woordvoerder gesteund door alle partijen: “Het voornaamste doel is om een consensus te bereiken van alle Egyptische partijen, en ik denk dat dat gelukt is.” De benoemingen worden volgens een woordvoerder van de de islamitische Nour-partij momenteel nog onderzocht.

Benoeming van ElBaradei vanochtend ingetrokken

De eerdere benoeming van Mohamed ElBaradei tot tijdelijk premier werd vanochtend nog ingetrokken. Het aanwijzen van de vooral in het Westen, maar in Egypte des te minder geliefde ElBaradei zou tot grote weerstand hebben geleid bij de ultraconservatieven van de islamitische Nour-partij. En juist die salafistische partij moet onder anderen deel gaan uitmaken van de nieuw te vormen regering.

De woordvoerder van Mansour ontkende dat de aanstelling van ElBaradei, oud-hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, ooit rond was.

Betogingen verlopen vandaag rustig

Op het Tahrirplein in Kairo vonden vanavond weer demonstraties van tegenstanders en aanhangers van de Moslimbroederschap plaats. Groepen anti-Morsi demonstranten waren op de been en de Moslimbroederschap riep eerder vandaag op tot een “miljoenenprotest” tegen de “politiestaat” die ontstond na de “militaire coup” van afgelopen week. De demonstraties zijn vreedzaam verlopen vandaag, er zijn geen meldingen van geweldsdelicten.

    • Annemarie Coevert