Roemer: kabinet heeft eigenlijk al einde aan sociaal akkoord gemaakt

Emile Roemer kijkt naar PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij een inzamelingsactie waarbij aandacht werd gevraagd voor het in SP-ogen gebrekkige armoedebeleid van Rutte-II.

Het kabinet van PvdA en VVD heeft “eigenlijk” al een streep gezet door het sociaal akkoord. Dat zegt Emile Roemer in een interview met NU.nl. Hij stelt dat de sociale partners nooit akkoord kunnen gaan met nieuwe bezuinigingen van 6 miljard euro. “En dat zullen ze ook niet doen.”

Op de vraag of de SP-leider verwacht dat het kabinet het sociaal akkoord ten grave zal dragen, antwoordt Roemer dat dat eigenlijk al gebeurd is.

“Dat zullen ze niet hardop zeggen, maar (…) op de laatste pagina van het akkoord staat heel nadrukkelijk het advies van werkgevers en werknemers om in 2014 te investeren in de economie en niet verder te gaan bezuinigen. (…) De afspraak is helder: niet bezuinigen maar investeren.”

‘Niet gekeken naar wat economie juist nodig heeft’

Roemer vindt dat de nieuwe bezuinigingsplannen van Rutte II om louter boekhoudkundige regels zijn gepresenteerd. Volgens hem wordt “het dictaat van Brussel” nageleefd en juist niet gekeken naar wat de economie nodig heeft.

Het einde van het sociaal akkoord is met de nieuwe plannen in zicht, zo stelt Roemer. Hij vindt dat de sociale partners “geen knip voor de neus waard zijn als ze daar hun handtekening onder zouden zetten”.

‘Ja, Nederland heeft zich in de voet geschoten’

Volgens Roemer is de macht van begrotingscommissaris Olli Rehn veel te groot en heeft Nederland dat aan zichzelf te danken.

“Het is een groep van 28 mensen die met een batterij duurbetaalde ambtenaren er lol in hebben op ieder willekeurig terrein met wetten of witboeken te komen en dictaten op te leggen.”

“Ja, Nederland heeft zich in de voet geschoten. Niet alleen daardoor (pleiten voor handhaving van de 3 procentnorm, red.), maar ook omdat Rutte de laatste jaren het hardst heeft lopen rondtoeteren dat iedereen hard moest bezuinigen. Dat is een enorm nadeel.”

    • Jules Seegers