Rewind? Nee hoor, deze SpaceX-raket landt gewoon netjes op z’n pootjes

Oké, heel veel views in korte tijd is niet altijd een graadmeter. Maar na twee dagen meer dan een miljoen clicks op dit ruimtevaartexperiment? Dat is op z’n minst indrukwekkend. Het gaat dan ook om eventueel op een andere planeet te gaan wonen.

Althans, dat is ooit de insteek geweest bij het oprichten van SpaceX. Space Exploration Technologies Corp. is namelijk het speeltje van PayPal oprichter en dus multimiljonair Elon Musk. Hij vond dat het tijd was om eens iets te bedenken waardoor mensen op andere planeten kunnen gaan leven.

Nou, tot het zover is houdt SpaceX zich (ook) bezig met het ontwikkelen van onder meer herlanceerbare raketten. André Kuipers? Yep, ook hij heeft ermee te maken. SpaceX’ Dragon-capsule werd in 2010 namelijk voor het eerst succesvol in een baan om de aarde gebracht en weer veilig aan de grond gezet. Zo’n zelfde capsule werd twee jaar later door onze eigen André aan het ISS gekoppeld.

Enfin, nu heeft SpaceX dus een zogenoemde Grasshopper-raket ruim 325 meter verticaal de lucht in geschoten en doodleuk weer 325 meter verticaal laten landen. De beelden achterstevoren afgespeeld? Neen, dit is pure oprekking van de grenzen van “vertical rocket flight and landing”. In april kreeg SpaceX zo’n Grasshopper al eens 250 meter de lucht in, en terug.

    • Jules Seegers