Oorzaak crash San Francisco onduidelijk, twee doden bevestigd

Reddingswerkers aan de slag bij het wrak van de Boeing 777 nadat deze in de ochtend crashte. Reuters / Jed Jacobsohn

Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de vliegtuigcrash gisteren in San Francisco. Wel is zeker dat van de 307 mensen aan boord er twee zijn overleden. Ook stond een hulpsysteem voor het landen uitgeschakeld.

Persbureau AP meldt dat op basis van ooggetuigenverklaringen en videobeelden door een luchtvaartexpert is gezegd dat de Boeing 777 van Asiana Airlines te laag vloog bij het aanvliegen van de landingsbaan. De staart van het toestel zou daardoor een muur aan het begin van de landingsbaan hebben geraakt. De reden hiervoor moet mogelijk gezocht worden in een te lage snelheid van het toestel.

Hulpsysteem voor dalen toestel stond uit

Enkele ooggetuigen verklaren dat het erop leek dat de piloten de controle over het toestel kwijt waren. De Boeing zou slingerende bewegingen hebben gemaakt waarna uiteindelijk de staart de grond zou hebben geraakt. Onderzoek naar de oorzaak is nog in volle gang.

Duidelijk is wel, zo schrijft Reuters, dat het hulpsysteem Glide Path dat het dalen voor landingen berekent voor piloten, niet aan stond. Het vliegveld had dit systeem uitstaan, iets wat volgens een expert die Reuters sprak wel vaker voorkomt in geval van goede weersomstandigheden. Wel is het zo, aldus Reuters, dat veel piloten gewend zijn geraakt aan het hulpsysteem dat het missen van de landingsbaan in slechte weersomstandigheden moet voorkomen. Tijdens de crash was het zonnig en helder weer.

123 hoefden niet naar het ziekenhuis

Van de 291 passagiers en zestien man aan flightcrew zijn 181 mensen naar ziekenhuizen gebracht met verwondingen. 123 van hen mankeerden niets of waren slechts (zeer) lichtgewond. De brandweer bevestigde vannacht Nederlandse tijd dat het dodental voorlopig blijft steken op twee. Het zou gaan om twee Chinezen die buiten het toestel werden gevonden.

http://youtu.be/dWrDpnQamvM

Aan boord waren 141 Chinezen, 77 Zuid-Koreanen, 61 Amerikanen en een inwoner van Japan. Mogelijk waren er nog meer nationaliteiten aan boord. De passagiers maakten zich op voor de landing in San Francisco na een ruim tien uur durende vlucht vanaf Seoul waar vanuit Shanghai een tussenstop werd gemaakt.

De regionale zender KTVU heeft nog steeds een live-uitzending over de crash.

    • Jules Seegers