Egypte nog onrustig, benoeming ElBaradei al weer ingetrokken

Veiligheidstroepen slaan een demonstratie gade van Morsi-aanhangers buiten het gebouw van de Republikeinse Garde in Kairo. Reuters / Louafi Larbi

Al vroeg vandaag is het leger vooral in Kairo alweer gestationeerd om botsingen tussen voor- en tegenstanders van de afgezette president Mohammed Morsi te voorkomen. Ondertussen is de benoeming van Mohamed ElBaradei tot tijdelijk premier vlug weer ingetrokken.

Het aanwijzen van de vooral in het Westen, maar in Egypte des te minder geliefde ElBaradei zou tot grote weerstand hebben geleid bij de ultraconservatieven van de islamitische Nour-partij. En juist die salafistische partij moet onder anderen deel gaan uitmaken van de nieuw te vormen regering.

ElBaradei prominent gezicht

Het kantoor van interim-president Adly Mansour meldde gisteravond dat de benoeming rond was, maar kwam daar later van terug. Het overleg duurt voort, heet het nu. De woordvoerder van Mansour ontkende dat de aanstelling van ElBaradei, oud-hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, ooit in kannen en kruiken was.

De benoeming van ElBaradei als interim-premier zou de regering van Mansour een prominent gezicht geven. ElBaradei was een voorman van de oppositie tegen de toenmalige president Hosni Mubarak, en nam het vervolgens op tegen diens opvolger, de nu afgezette Mohammed Morsi.

‘Miljoenenprotest tegen de politiestaat’

Ondertussen blijft het in Egypte, ook buiten Kairo, onverminderd onrustig. In de noordelijke Sinaï bij het stadje El-Arish is vanochtend een aanslag gepleegd op een gaspijplijn. Het was de eerste keer in een jaar tijd dat een dergelijke bomaanslag werd gepleegd, meldt AFP.

Op het Tahrirplein in de hoofdstad maken groepen anti-Morsi demonstranten zich volgens het persbureau na hun overnachting aldaar klaar voor nieuwe protesten. Aan de andere kant roept de Moslimbroederschap op tot een “miljoenenprotest” tegen de “politiestaat” die ontstond na de “militaire coup” van afgelopen week.

Aanhangers van die partij blijven in de straten hangen, naar eigen zeggen tot Morsi – de eerst gekozen president die Egypte kende – terugkeert aan de macht. Te midden van deze onrust is het niet uitgesloten dat Mohamed ElBaradei vandaag alsnog wordt gepresenteerd als interim-premier.

    • Jules Seegers