Voor het eerst sinds 1936 een Britse winnaar: Murray wint Wimbledon

De Britse Andy Murray viert zijn overwinning op de Servische Novak Djokovic tijdens de finale op dag dertien van het Wimbledon tennistoernooi. Foto AFP / Glyn Kirk

Zevenenzeventig jaar na de winst van Fred Perry heeft Groot-Brittannië weer een winnaar op Wimbledon. Andy Murray heeft de Servische Novak Djokovic in de finale verslagen verslagen met 6-4 7-5 6-4.

Murray, die op hetzelfde gras van Wimbledon afgelopen zomer wel olympisch goud won, begon goed aan de wedstrijd. Al in de eerste game kreeg hij breakpunten en in de derde game sloeg hij toe. Djokovic liet zich echter niet zomaar de kaas van het brood eten en brak direct terug. In de zevende game pakte Murray de beslissende voorsprong met een break op love.

In het tweede bedrijf leek Djokovic terug te slaan. De winnaar van 2011 brak naar 3-1, maar gaf twee games later zijn opslag zelf prijs. De Serviër gaf niet op en kreeg direct de kans om een nieuwe break te pakken. Dat lukte echter niet en een break in de elfde game betekende een 2-0 voorsprong in sets voor Murray.

Van een voorzichtig feestje tot een stadion in extase

De sfeer op Centre Court en Henman Hill hield aan het begin van de derde set het midden tussen gespannen afwachting en een voorzichtig feestje. Toen Murray in de openingsgame direct een break pakte, leek het pleit beslecht. Djokovic kwam echter terug tot 2-2 en pakte door.

Op 4-2 kantelde de partij echter weer. Via twee breaks kwam Murray op 5-4 en serveerde de Schot voor een historische titel. Hij kwam op 40-0, maar Djokovic speelde alles of niets en kwam terug.

Drie matchpunten werkte de Serviër weg, maar drie breakpunten kon hij zelf niet maken. Na het laatste punt ontplofte Centre Court vervolgens.

Het tennisverslag is afkomstig van persbureau Novum.