Martin wint Pyreneeënrit - ‘Nederlanders staan er ongekend goed voor’

De winnaar van de negende etappe: Daniel Martin. Foto AFP/Pascal Guyot

Daniel Martin (Garmin-Sharp) heeft vandaag de tweede Pyreneeënrit op zijn naam gezet na een eindsprint tegen Jakob Fuglsang. Samen met de Astana-renner sprong hij in de laatste klim van de dag weg bij de favorieten.

De eindsprint:


Etappekaart via Cycling the Alps
Het etappeverslag is afkomstig van persbureau Novum

Bauke Mollema, Laurens ten Dam, Robert Gesink (allen Belkin) en Wout Poels (Vacansoleil) zaten net als geletruidrager Chris Froome (Sky) in een groep die twintig tellen toegaf. De Nederlanders doen het dit jaar ongekend goed in de Tour, aldus sportredacteur Derk Walters vandaag na afloop van de etappe:

“Het is heel mooi om te zien dat van de eerste 25 renners die vandaag over de streep kwamen, er vier uit Nederland komen, dat is buitengewoon knap van deze heren. Mollema en Ten Dam staan nu derde en vierde in het algemeen klassement, een ongekend goede prestatie voor Nederlandse renners. Het is jammer dat Poels en Gesink, die nu op plek 23 en 32 staan in het algemeen klassement, het gat met de top niet kunnen dichten, maar zij hebben vandaag een bijzondere prestatie geleverd.”

Walters legt daarnaast uit dat het wat hem betreft nog helemaal niet gezegd is dat Froome van Sky de gele trui nauwelijks nog kan ontgaan, zoals na eerdere etappes afgelopen week werd geopperd:

“Froome kwam vandaag op meerdere momenten helemaal alleen te zitten omdat zijn helpers moesten afhaken terwijl de renners van de Movistarploeg om beurten aanvielen. Deze ploeg staat er momenteel goed voor in het klassement. Daarnaast lijkt ook de Belkinploeg, met daarin onder andere drie sterke Nederlanders, als geheel momenteel sterker dan Sky. Froome gaat aan de leiding in het klassement, maar om de gele trui te blijven dragen zijn wel sterke helpers nodig. Het kan nog spannend gaan worden tussen deze drie wielerploegen en het is nog niet gezegd dat Froome de overwinning eigenlijk al op zak heeft.”

Vanaf de start werd er aangevallen

Direct vanaf de start werd er aangevallen en Froome verloor op de Col de Menté, de tweede beklimming van de dag, in Richie Porte al zijn laatste ploeggenoot. Voor Movistar, de ploeg van nummer drie Alejandro Valverde, en Saxo Bank, van Alberto Contador, was dat het sein om aan te vallen.

Onder het spervuur van aanvallen bleef Froome echter overeind. Ook Mollema en Ten Dam hielden stand in de groep van de Engelsman. Terwijl Pierre Rolland op jacht naar de bolletjestrui aanviel en uiteindelijk met vijf vluchtmakkers vooruit kwam te zitten, hield de favorietengroep zich na de Col de Peyresourde rustig.

Fuglsang kansloos na laatste bocht

Van achteruit konden mannen als Gesink en Poels aansluiten en op weg naar La Hourquette d’Ancizan werden de koplopers ingerekend. Op de slotklim trokken Martin en Fuglsang vervolgens ten strijde.

Ook Poels koos de aanval nog, maar hij werd teruggehaald in de afdaling. Gesink voerde in dienst van Mollema en Ten Dam het tempo van de achtervolgende groep op, maar kreeg weinig steun en Martin en Fuglsang konden uitvechten wie de ritzege kreeg. Martin had het routeboek beter bestudeerd en zorgde ervoor dat hij als eerste de laatste bocht indook waardoor Fuglsang in een klap kansloos was.

De top vijf van vandaag:

 • Daniel Martin (Garmin) 4:43:03
 • Jacob Fuglsang (Garmin) +0
 • Michal Kwiatkowski (Omega) +0:20
 • Daniel Moreno (Katusha) +0:20
 • Joaquim Rodriguez  (Katusha) +0:20

De top vijf in het algemeen klassement:

 1. Chris Froome (Sky) 36:59:18
 2. Alejandro Valverde (Movistar) +1:25
 3. Bauke Mollema (Belkin) +1:44
 4. Laurens ten Dam (Belkin) +1:50
 5. Roman Kreuziger (Saxo) +1:50

Belkin-kopman Bauke Mollemasteeg steeg vandaag een plek in het algemeen klassement:

De renners hebben morgen een rustdag, dinsdag staat in Bretagne de tiende etappe op het programma.

  • Annemarie Coevert