Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Kort geding tegen ministerie om zaak-Demmink

Joris Demmink wordt al jaren in verband gebracht met kindermisbruik.
Joris Demmink wordt al jaren in verband gebracht met kindermisbruik. Archieffoto NRC / Maarten Hartman

Het ministerie van Justitie wacht een kort geding in de zaak rond voormalig topambtenaar Joris Demmink. Stichting de Roestige Spijker wil dat het ministerie openheid geeft over de advocaatkosten die zijn gemaakt in de slepende kwestie. Demmink wordt al jaren in verband gebracht met kindermisbruik.

Volgens de stichting weigert het ministerie te melden op basis van welke afwegingen het rijk al voor 37.500 euro aan juridische kosten in de zaak heeft gestoken. Door een kort geding hoopt advocaat Matthijs Kaaks alsnog de informatie in handen te krijgen. Binnen een week moet het ministerie de stukken openbaar maken, zo probeert de avocaat af te dwingen.

Tegen Demmink is in het verleden meerdere malen aangifte gedaan. Volgens justitie zijn die aangiften echter niet betrouwbaar.

(Novum)