Deze jongen is 12, Morsi-tegenstander, en kan haarfijn uitleggen waarom

Een Egyptische jongen van twaalf jaar profileerde zich onlangs in een interview voor de camera als groot tegenstander van de toenmalige president Morsi. Nu hij is afgezet verspreidt dat interview zich momenteel razendsnel. In indrukwekkende bewoordingen legt hij uit wat er volgens hem mankeert aan het regime van Morsi.

Een Egyptische jongen van twaalf jaar profileerde zich onlangs in een interview voor de camera als groot tegenstander van de toenmalige president Morsi. Die is inmiddels afgezet, en het interview, dat met de titel ‘De volgende president van Egypte’ op YouTube is geplaatst, verspreidt zich online momenteel razendsnel. In indrukwekkende bewoordingen legt hij uit wat er volgens hem mankeert aan het regime van Morsi.

Een passage uit het interview:

“Ik ben hier om te protesteren tegen de confiscatie van de grondwet door één enkele partij. We hebben geen militair regime aan de kant gezet om het te vervangen door een fascistische theocratie.”

Dat laatste begrip legt hij desgevraagd even uit aan zijn interviewster:

“Er is een fascistische theocratie wanneer je religie manipuleert en extremistische regels voorschrijft in de naam van die religie, ook al schrijft de religie zelf die regels niet voor.”

Met bewondering wordt op de video (die in maart is opgenomen) gereageerd. Dit is een van de vele mensen die vinden dat deze jongen de volgende president van Egypte moet worden:

Twitter avatar walterheck Walter Heck I give you #egypt‘s next president. 12 years old or not, the kid seems to have more brain than most adults:… http://t.co/i0aSn0jYvZ

Of de vertaling van de Egyptische jongen accuraat is, is moeilijk te verifiëren. Op Reddit zeggen meerdere bronnen (in verschillende discussies) dat de vertaling correct is.

    • Annemarie Coevert