Japan stap dichter bij herstarten kernreactoren

Demonstraties tegen het opwekken van nucleaire energie in Kansai waar een van de kerncentrales staat die controles heeft aangevraagd. AFP / Kazuhiro Nogi

Japan zet een nieuwe stap richting het herstarten van het nucleaire energieprogramma. Sinds de ramp met Fukushima tweeënhalf jaar geleden draaiden nog slechts twee van de vijftig reactoren in het land.

Zeker eenderde van alle energie die Japan verbruikt werd vóór maart 2011 via kerncentrales opgewekt. De politiek wil dat reactoren weer gaan draaien omdat de economie te veel schade zou lijden door het gemis aan energie.

Vier van de negen centrales hebben veiligheidscontroles aangevraagd voor in totaal tien reactoren, meldt AP. Dit naar aanleiding van nieuwe maatregelen die van kracht worden. Komende week wordt eenzelfde aanvraag van een vijfde centrale voor nog eens twee reactoren verwacht.

Lacunes

De nieuwe veiligheidcontroles zijn voor het eerst verplicht en de eisen zijn strenger geworden. Reactoren die voldoen zullen naar verwachting begin 2014 gaan draaien. De inspecties kunnen volgens waakhond NRA enkele maanden in beslag nemen.

Critici beklagen zich over lacunes in de nieuwe veiligheidsvoorschriften. Zo zouden er voor bepaalde eisen respijtperioden zijn.

    • Jules Seegers