Eindelijk zetten Britten ‘ambassadeur van Al-Qaeda in Europa’ het land uit

Abu Qatada in november vorig jaar bij thuiskomst na zijn vrijlating uit de gevangenis. Hij kreeg vervolgens huisarrest. AFP / Andrew Cowie

De Britse autoriteiten hebben vanochtend de radicaalislamitische geestelijke Abu Qatada uitgeleverd aan Jordanië. Ze wilden al meer dan tien jaar af van de man die wordt omschreven als sleutelfiguur van Al-Qaeda in Europa. De geestelijke is in Jordanië aangeklaagd wegens terroristische activiteiten.

De uitlevering werd mogelijk nadat Groot-Brittannië en Jordanië een verdrag hadden geratificeerd dat moet voorkomen dat gevangen worden gemarteld. Daarmee werd tegemoetgekomen aan bezwaren van Britse en Europese rechters, die pogingen om de man uit te zetten eerder verboden. Onze correspondente in Londen, Titia Ketelaar:

“Het leek zo eenvoudig. Qatada zou na zijn arrestatie in 2002 het Verenigd Koninkrijk worden uitgezet. Maar de man die de geestelijk ambassadeur van Al-Qaeda in Europa wordt genoemd, verzette zich. Met het ultieme wapen van de Britse democratie: een gang naar de rechter. En nog één. En nog één. Het dreef de Britten tot wanhoop. Zeker toen het Europees Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg vorig jaar bepaalde dat Abu Qatada gelijk had: hij liep in Jordanië risico veroordeeld en geëxecuteerd te worden op basis van bewijs dat onder marteling was verkregen. De Britten moesten zich ervan verzekeren dat de geestelijke een eerlijk proces zal krijgen.”

‘Erkenning dat hij heeft verloren’

De uitzetting van de 53-jarige Abu Qatada werd vanochtend vroeg bekendgemaakt door de Britse minister van binnenlandse zaken Theresa May. Het ministerie zette een foto op Twitter waarop te zien was dat Abu Qatada een vliegtuigtrap op liep.

“Mays onderhandelingen met Jordanië waren succesvol. Ze sloot in april dit jaar een akkoord met daarin garanties voor een eerlijk proces. Dat is voor Abu Qatada’s advocaten voldoende. Het ‘vergroot de kans vrijgesproken te worden van wat wij zeggen dat een besmette aanklacht is’. Qatada zou nu vrijwillig het Verenigd Koninkrijk verlaten. Zijn aanbod om weg te gaan, is een ‘erkenning dat hij heeft verloren’.”- Titia Ketelaar.

De geestelijke, die eigenlijk Omar Mahmoud Mohammed Othman heet, werd in Jordanië bij verstek veroordeeld wegens terreuraanslagen in 1999 en 2000. Hij moet daar nu opnieuw terechtstaan.

    • Jules Seegers