‘Donorgeld Srebrenica komt niet terecht door corruptie’

Een herdenkingsmuur in Srebrenica toont de namen van de vermoorde moslimmannen die 18 jaar geleden zijn omgekomen. Foto AFP/Elvis Barukcic

Miljoenen euro’s afkomstig uit Nederland en bedoeld voor de wederopbouw van Srebrenica zijn niet op de bedoelde plek terechtgekomen door corruptie, aldus de burgemeester van Srebrenica, Camil Durakovic.

Deze week wordt herdacht dat 18 jaar geleden de moslimenclave Srebrenica in Bosnië viel. In dat kader maakte Brandpunt een reportage over de ruim 120 miljoen euro die door Nederland naar Srebrenica is gestuurd, waarvan een groot deel volgens de burgemeester niet is aangekomen.

Elk jaar vijf miljoen van BuZa naar Srebrenica

Buitenlandse Zaken maakt er nog steeds elk jaar enkele miljoenen euro’s voor vrij volgens Brandpunt, maar nog altijd zijn veel huizen in Srebrenica zwaar beschadigd. Van het donorgeld zouden volgens Durakovic onder andere goedkope huizen worden gebouwd, waar vervolgens torenhoge prijzen voor worden gerekend.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in een reactie op de reportage van Brandpunt:

“Alle klachten of meldingen die het ministerie ontvangt over corruptie worden onderzocht om verdere corruptie of problemen te voorkomen. De klachten en uitspraken van deze burgemeester zijn nooit door ons of de Nederlandse ambassade in Bosnië ontvangen, en dus nooit onderzocht.

Er is door het ministerie inderdaad 120 miljoen euro uitgetrokken voor hulp, maar dat is niet allemaal naar Srebrenica gegaan. In Srebrenica en omliggende dorpen zijn met dit geld onder anderen 1650 huizen gebouwd of hersteld en een deel is ter beschikking gesteld aan sociale woningbouw in het gebied.”

Srebrenica viel in de zomer van 1995. Nederlandse blauwhelmen hadden de opdracht de VN-enclave te beschermen, maar konden de tweeduizend zwaarbewapende Serviërs geen tegenstand bieden. Zeven- tot achtduizend moslimmannen werden uit de enclave weggevoerd en vermoord. De hulp is bedoeld als een compensatie hiervoor.

Get Adobe Flash

    • Annemarie Coevert