Dodental treinramp Canada naar vijf - trein was onbemand

Brandweerlieden aan het werk bij de brandende wagons. Foto AFP / François Laplante-Delagrave

Het dodental als gevolg van het ontsporen van een trein gisteren in het Oost-Canadese Lac-Mégantic is gestegen naar vijf en loopt waarschijnlijk nog verder op, aldus de Canadese politie. Inmiddels is duidelijk dat de trein onbemand was toen deze ontspoorde.

Op het moment dat er vrijdagnacht een wisseling in personeel van de trein plaatsvond in het dorp Nantes, ongeveer tien kilometer van Lac-Mégantic, rolde deze weg waarna de trein met 73 wagons vol ruwe olie ontspoorde, oncontroleerbaar werd en explodeerde, zo verklaart de Montreal Maine & Atlantic Railway tegenover persbureau AP. Personeel wist vervolgens dertien van de wagons los te koppelen.

‘de stad zag er uit als een oorlogsgebied’

Op verschillende plekken ontstond brand waardoor grote delen van Lac-Mégantic in de as is gelegd. Het ongeval veroorzaakte daarnaast diverse explosies in de stad. Daarna verspreidde het vuur zich snel naar de huizen in de omgeving. Zeker dertig gebouwen zijn verwoest.

Ooggetuigen spraken van torenhoge vuurballen en een rode gloed die over de hele stad heen hing. Volgens het hoofd van de brandweer zag Lac-Mégantic eruit als een oorlogsgebied. Meer dan tweeduizend van de zesduizend inwoners van de stad moesten vluchten voor de explosies en het vuur.

Een grote hoeveelheid olie is in de rivier de Chaudière gelekt, aldus de Canadese milieudienst: “We hebben ook olie in het meer en de rivier, en dat baart ons zorgen”, zei woordvoerder Christian Blanchette. “We hebben omliggende gemeenten geadviseerd op te passen als ze water uit de Chaudière halen.”

http://www.youtube.com/watch?v=iR7_VavxPhs

De politie heeft inmiddels vijf lichamen aangetroffen, aldus een woordvoerder: “Een groter aantal mensen wordt nog vermist maar we noemen nog geen getallen. We weten wel dat er nog meer dodelijke slachtoffers zijn gevallen. De branden zijn nog altijd niet geblust waardoor de reddingswerkers nog niet overal kunnen komen om deze slachtoffers te vinden.”

    • Annemarie Coevert