Zacht, kruidig wit

Aubergine krijgt stevig rood toegewezen. Spinazie daarentegen juist wit, en dan met name eikenvrije chardonnay. Tuinbonen worden graag in het gezelschap van sauvignon blanc en Grüner Veltliner gezien. Maar bestaat er ook zoiets als posteleinwijn? Mijn naslagwerken What to Drink with What You Eat van Dornenburg en Page, Groenten & wijn van Frank Fol en het groentekookboek Recepten van Alain Passard (waar bij ieder recept een wijnadvies wordt gegeven) ontkennen het bestaan van postelein. Daarom zelf maar wat onderzoeksjournalistiek bedreven en mij het gerechtje van Marjoleine thuis laten voorschotelen. Om te ontdekken dat zuidelijk wit van de vermentinodruif (of rolle) een zachtheid heeft die goed combineert met de zoetige mildheid van olijfolie en aardappeltjes en de zuren heeft die overeenkomen met die van de postelein en zuring. De zonnige kruidigheid doet de rest.

Aanbevolen wijn: Perle de Roseline 2012 Côtes de Provence Blanc, 12,75 euro, wijnkring.nl

    • Harold Hamersma