Verkeersproblemen: brug Afsluitdijk kapot - nauwelijks treinen rond Schiphol

Een brug bij de Lorentzsluizen op de Afsluitdijk blijft waarschijnlijk nog tot maandag open staan. Het verkeer richting Friesland wordt over een andere brug omgeleid, maar daardoor staan weggebruikers in beide richtingen in de file. Vanwege de warmte wil de draaibrug niet meer dicht.

De verkeersdienst van de ANWB laat weten dat automobilisten de Afsluitdijk dit weekend maar beter kunnen mijden.

“Automobilisten moeten rekening houden met vertraging. Het neemt nu wel af, maar er staat nog steeds 5 kilometer. Morgen wordt het een mooie dag en waarschijnlijk weer druk. Mensen kunnen de Afsluitdijk dus beter mijden.”

Vorige week waren er precies dezelfde problemen met de brug. Toen ging de brug weer dicht door hem te koelen. Vandaag lukt dit niet, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat aan Novum. Er zijn vaker problemen geweest met de Kornwerderzand.

De aannemer heeft van Rijkswaterstaat de opdracht gekregen te onderzoeken wat er nu exact mis is en de problemen op te lossen. Ondertussen blijft de brug in ieder geval tot maandag open staan, zodat het vaarverkeer wel gewoon doorgang kan vinden.

Ondertussen vermaken de vertraagde automobilisten zich wel.

Twitter avatar fritswester frits wester Ik denk dat ik vrienden ga worden met mensen met een camper, hebben vast een koelkast en barbecue ;-) #afsluitdijk http://t.co/Wm7puLFEjI

Hele weekend nauwelijks treinen rond Schiphol

Wegens geplande werkzaamheden rijden het hele weekeinde vrijwel geen treinen rond Schiphol. Tussen de luchthaven en verschillende stations in Amsterdam rijden bussen in plaats van treinen. Ook de nachttreinen en de Thalys stoppen niet op Schiphol. Alleen tussen Schiphol en Leiden rijden nog treinen. De vertraging kan oplopen tot een uur. Op Sloterdijk en de luchthaven worden kruiers ingezet om reizigers te helpen met het dragen van hun bagage.

Drukte bij de extra bussen op Schiphol. Foto’s ANP / Robin Utrecht

De werkzaamheden bij Schiphol zorgen ook voor overlast op de weg. Op de A4 van Amsterdam naar Schiphol worden de rijstroken versmald en wordt de maximumsnelheid verlaagd. De ANWB:

“Ook hier staan de hele dag al files, vooral op de A4 bij Oud-Zuid en richting Den Haag. Door werkzaamheden, maar ook door verschillende ongelukken.”

Prorail werkt aan het spoor om de verbinding tussen de luchthaven en Lelystad te verbeteren. Dit weekend worden veertien betonnen steunpunten voor nieuwe viaducten geplaatst, direct naast het spoor en in de middenberm van de A4.

    • Lex Boon