Vader slaapt altijd dronken op de vloer

Frank (William Macy) tapt in de stamkroeg zijn eigen bier.

Shameless Seizoen 1, 12 afl. van 50 min. € 32,99

‘Holy check day’. Dat is de belangrijkste dag van de maand voor Frank Gallagher (William H. Macy). Op die dag is Frank niet van de stoep van zijn krakkemikkige huis in Canaryville, een achterstandswijk in Chicago, weg te slaan. Zodra zijn maandelijkse invalidenuitkering binnenkomt, rent deze (nog redelijk fitte) vader van zes kinderen naar The Alibi Café, zijn favoriete bar om de hoek, waar hij zich vervolgens een stuk in zijn kraag drinkt. Rond middernacht wordt Frank meestal door een van de plaatselijke agenten naar huis gebracht, waar hij vervolgens zijn roes op het tapijt in de huiskamer uitslaapt. Het is aan de oudste dochter Fiona (Emmy Rossum) om het grote gezin draaiende te houden en ervoor te zorgen dat iedereen (behalve Frank) werkt om de grote hoeveelheid rekeningen te betalen en, via stelen, trucjes en listen, brood op de plank te brengen.

In de Amerikaanse variant van de populaire Britse tv-serie Shameless voeren William H. Macy (bekend als de kwezelige autoverkoper Jerry Lundegaard uit Fargo) en Emmy Rossum een briljante cast aan. Macy’s vertolking van de vloekende, ultra-egoïstische vader is zowel hilarisch als schokkend. En Rossum werd door de Los Angeles Times al aangeprezen als mogelijke Emmy-winnaar omdat ze, met een eeuwige frons in het voorhoofd, een prachtige rol speelt als levenslustige tiener met te veel zorgen.

Je zou verwachten dat Shameless – waar heftige thema’s als alcoholisme en kinderverwaarlozing worden behandeld – nogal zware televisie oplevert. Het tegendeel is het geval.

In de Britse serie, waar de asociale familie Gallagher zich in een achterstandswijk in Manchester ophoudt, worden de meest dramatische scenes, dankzij het script van Paul Abbott (Cracker, Clocking Off), toch lichtvoetig gebracht.

Ook de Amerikaanse Showtime-productie, waar het script van Abbott nauwkeurig wordt gevolgd, zorgt telkens voor die lichte toon. Daardoor worden de meest vreselijke scenes toch ineens lachwekkend. Voor kijkers die van zwarte humor houden, is Shameless dan ook een absolute aanrader.

Terecht werd Joan Cusack genomineerd voor een Primetime Emmy Award voor haar gastrol als de oversekste huisvrouw Sheila die, vanwege haar agorafobie, thuis naar kookprogramma’s kijkt en de ene na de andere ovenschotel op tafel tovert. Gedreven door tics en zenuwtrekjes, waarbij ze haar gezicht in allerlei onmogelijke plooien trekt, laat ze zich door Frank manipuleren en loopt ze het vuur uit de sloffen om hem te behagen.

Frank, die uit opportunisme bij Sheila is ingetrokken en haar omschrijft als een koortslip (‘je komt er nooit vanaf’), moet in ruil voor al die liefdevolle aandacht één ding doen: haar behagen in de slaapkamer. Het resultaat is dat hij ’s ochtends met moeite de trap afkomt. Maar goed, op de keukentafel staat dan wel weer een dampend bordje roerei met spek op hem te wachten.

    • Rosan Hollak