Uitgelicht zondag

TO GO WITH AFP STORY by Anne Padieu - This undated handout picture shows German actor Ulrich Muehe as Gerd Wiesler playing a scene of the movie "The Lives of Others" (Das Leben der Anderen). The story tells about an officer of the former East German secret police Stasi who spies on a writer and his wife in the year 1984, five years before the fall of the Wall. The drama is the first full-length movie of German director Florian Henckel von Donnersmarck. AFP PHOTO HO BUENA VISTA RESTRICTED TO EDITORIAL USE IN CONNECTION WITH THE FILM AFP

Film

Le vélo de Ghislain Lambert (Philippe Harel, 2001, F/B). Droogkomische, quasidocumentaire film over een middelmatige wielrenner (Benoît Poelvoorde) die om te overleven naar verboden middelen grijpt. Speelt zich af aan het begin van de jaren zeventig, tijdens de hoogtijdagen van Eddy Merckx. In het verhaal is een aantal bekende anekdotes uit de wielrennerij verwerkt. Arte, 20.15-22.05u.

Le Bonheur (Agnès Varda, 1964, F). Destijds omstreden amoreel zedenspel lijdt aan overesthetisering. Overspel leidt tot gezinsdrama, maar de liefde overwint. Gedateerde klassieker. Met o.a. Jean-Claude en Claire Drouot. TV5, 21.00-22.20u.

Das Leben der Anderen (Florian Henckel von Donnersmarck, 2006, D). Duitse filmhit ventileert de visie van een Wessi op het nabije verleden van Oost-Duitsland. Debuterend regisseur gebruikt de Stasi, de Oost-Duitse veiligheidsdienst, als decor voor een ingewikkeld liefdesdrama met vier hoofdpersonen en veel aandacht voor historische anekdotiek. Canvas, 21.10-23.20u.

Klute (Alan J. Pakula, 1971, VS). Jane Fonda won een Oscar voor haar rol van New Yorkse callgirl in deze excellente psychologische thriller die wordt opgevat als een studie naar het ambivalente onafhankelijkheidsstreven van een vrouw. Donald Sutherland is de privédetective die haar zijn bescherming opdringt.BBC 1, 01.15-03.05u.

Informatief

Léonard de Vinci: La restauration du siècle. Documentaire over de drie jaar durende restauratie van Anna te Drieën, Da Vinci’s liefdevolle schilderij van de heilige Anna met haar kind Maria en kleinzoon Jezus. In 2008 werd begonnen met het herstel van het doek dat in de loop der eeuwen met steeds weer nieuwe lagen vernis werd bedekt en onherstelbaar beschadigd dreigde te raken. Arte, 16.50-17.45u.

Reportage: Mijn man is zwanger van ons kind. Het kan niet schokkend of bizar genoeg in deze serie. Vanavond het verhaal van Thomas Beatie. Deze in 1974 als Tracy geboren voormalige deelnemer aan Miss Teen Hawaii en bezitter van een zwarte band in taekwondo werd na operatieve geslachtsverandering man, zwanger en heeft nu drie kinderen. SBS 6, 22.55-00.00u.

The Sky at Night. Ieder jaar trekken duizenden naar Stonehenge om daar de zonnewende te vieren. Maar heeft het megalithische monument ooit iets met maan en sterren te maken gehad? Ook tips voor het observeren van de maan, deze zomer. BBC 1, 00.55-01.15u.

Amusement

De Wereld Draait Buiten. Rechtstreeks verslag van festival in en om de Amsterdamse Westergasfabriek, met veel muziek en dezelfde gasten die keer op keer hun opwachting maken in De Wereld Draait Door. Ned.3, 19.55-21.25 en 23.55-01.00u.

Sport

Tour de France. Verslag van de korte maar loodzware etappe Saint-Girons – Bagnères-de-Bigorre. Onderweg vijf bergen: de Portet d’Aspet, de Menté, de Peyresourde, de Val Louron Azet en de Hourquette d’Anzican. Na de laatste col is het nog 30 km dalen naar de eindstreep. Eén, 11.15-16.50u.

Formule 1: GP van Duitsland. Hoogtepunten uit de race op de Nürburgring. BBC 1, 19.00-20.30u.

Radio

Zondagmiddagconcert. Bernard Haitink en de Wiener Philharmoniker in een opname uit de Royal Albert Hall, september 2012. Met de Symfonie nr 104 ‘London’ van Haydn en Eine Alpensinfonie van R. Strauss. Radio 4, 14.02-16.30u.