Ik wist dat ik goed was

Contador, Evans, Talansky, Van Garderen, Rodriguez, Schleck en vele anderen konden Laurens ten Dam vandaag bergop niet bijhouden. Hij werd vijfde in een zware Pyreneeënrit.

Laurens ten Dam op de Col de Pailheres. Foto ANP / Bas Czerwinski

Laurens ten Dam van Belkin houdt iedere rit in de Tour de France bij op Strava. Op nrc.nl geeft hij dagelijks een reactie op zijn gereden koers.

[strava]http://app.strava.com/activities/65157191[/strava]

Contador, Evans, Talansky, Van Garderen, Rodriguez, Schleck en vele anderen konden Laurens ten Dam vandaag bergop niet bijhouden. Hij werd vijfde in een zware Pyreneeënrit. Zijn ploeggenoot Bauke Mollema werd vierde. We spreken dan ook een tevreden renner.

“Ik moest even in mijn ritme komen, maar op de top van de Col de Pailhères merkte ik dat het goed zat. Ik kon vrij makkelijk meekomen. Maar toen voerde Sky het tempo op en voelde ik toch wel wat pijn in mijn benen. Ik ben in een goed tempo omhoog blijven rijden naar Ax 3 Domaines.”

Dat hij onderweg zoveel grote renners is gepasseerd, is iets waar Ten Dam pas na de finish bij stil staat.

“Ik ben veel meer bezig met mijn eigen prestatie. Een tandje erbij en weer een tandje terug. Vlak voor de top merkte ik dat Bauke Mollema vlak achter me zat en toen zijn we samen naar de finish gereden. Ik zag wel dat ik Contador passeerde, maar dan ga ik niet op mijn blote knieën van blijdschap, als je daar te veel mee bezig bent val je stil. Ik had blijkbaar een goede dag en hij een slechte. Ik wist dat ik goed was. Ik zat nu een minuut achter Froome, dan kunnen er meer dan drie renners tussen hem en mij zitten, maar vandaag was dat niet zo.”

Hartslag en hoogtemeters. Foto: Strava

Met afdalen heeft Laurens ten Dam nooit problemen. Strava geeft aan dat hij op enig moment 90 kilometer per uur reed.

“We hebben goede fietsen dus dat rijdt wel lekker naar beneden. Maar al vroeg in de afdaling verloor ik een bidon omdat het een nogal hobbelige weg was. Ik blijf erg geconcentreerd in de afdaling en ga niet uitgebreid zitten eten.”

Ook morgen wordt een lastige etappe door de bergen. Er staan vijf cols op het programma, na de laatste col volgt een afdaling van 30 kilometer naar de finish die vlak is. Laurens ten Dam heeft plots een vijfde plek in het klassement te verdedigen.

Laurens ten Dam (1980) rijdt voor team Belkin (dit jaar als meesterknecht voor Bauke Mollema), woont in Maastricht en is de trotse eigenaar van een Chevy-bus. Hij probeert iedere dag zijn rit op Strava te zetten. Soms lukt dat niet, als er bijvoorbeeld geen internet is in het hotel. Dan zullen de gegevens van de rit zodra die beschikbaar zijn met terugwerkende kracht op nrc.nl worden geplaatst, eventueel zonder reactie.

Strava
Met Strava wordt, met behulp van een GPS-apparaat, de snelheid en locatie van de renner bijgehouden. Deze informatie wordt vervolgens op een kaart gezet samen met belangrijke informatie zoals snelheid en hoogte. Daarmee kan de inspanning van de renner worden benaderd. Benaderd, omdat ook andere factoren zoals wind en juist afscherming in het peloton bepalend zijn voor de werkelijke inspanning.

Op Strava is meer informatie te zien, ingelogde gebruikers zien ook de wattages en de snelheid op het traject.

    • Alex van der Hulst