Sleutelfiguren plots miljoenen rijker...

Zouden de heren en dames van Robeco nou een prettig weekje hebben beleefd of juist niet? Drieënvijftig ‘sleutelfiguren’ van het Rotterdamsch Beleggings Consortium (anno crisisjaar 1929) bleken samen 33 miljoen euro aan de recente verkoop van de Rabobankdochter aan het Japanse Orix te hebben overgehouden. Maar dat die jackpot in de media opdook – RTL had de primeur – was natuurlijk minder leuk voor een beroepsgroep die in de huidige crisisjaren toch al alom om graaiere en onethische beloningen wordt verguisd.

Terwijl de vermogensbeheerders van Robeco nou niet bepaald een snel en protserig bankiersimago hebben. Topman Roderick Munsters in elk geval niet. Tot zijn benoeming in 2009 was hij jarenlang beleggingsbaas bij de pensioenfondsen PGGM en APG. Hoewel het spel daar om nog meer miljarden draait, is het beheren van pensioengelden van ambtenaren en verpleegsters nou niet per se sexy of dynamisch te noemen.