Schimmig Limburg

Rundskop (Michaël R. Roskam, 2011)Ned. 2, 23.35 – 01.35 uur

Veel Vlaamse films zijn geworteld in het lokale. Zo speelde het gisteren uitgezonden Aanrijding in Moscou zich af in de Gentse volkswijk Moscou en De helaasheid der dingen, die vrijdag op tv komt, heeft het troosteloze Oost-Vlaanderen als decor. Ook Rundskop toont aan dat voor zulke films het adagium geldt: hoe lokaler de film, hoe universeler hij wordt. Rundskop heeft Belgisch Limburg als achtergrond en zit vol sappige streekdialecten en couleur locale. Het is de wereld van stugge, zwijgzame boeren, bruine cafés en verscholen bordelen waar je stiekem aan je gerief kunt komen.

Een schimmige wereld waarin koeien via illegale groeihormonen worden opgepompt en de dierenarts actief mee sjoemelt.

Hoofdpersoon in Rundskop is Jacky Vanmarsenille, indrukwekkend neergezet door acteertalent Matthias Schoenaerts. Jacky is verslaafd aan groeihormonen en om zijn opgepompte torso te laten zien, kwam Schoenaerts ruim 20 kilo aan. Waarom hij die testosteron neemt, wordt getoond in een flashback die een gruwelijk geheim herbergt.

Regisseur Michaël R. Roskam noemde Rundskop een ‘plattelandsnoir’ maar zijn film heeft door zijn hoog oplopende emoties ook trekjes van een melodrama. Roskams droomdebuut werd vergeleken met Scorseses Raging Bull en Mean Streets en dong mee naar een Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Momenteel zit Roskam in de montagefase van zijn eerste Amerikaanse film Animal Rescue, met het laatste filmoptreden van James Gandolfini (Tony Soprano), de acteur die onlangs op 51-jarige leeftijd overleed.

    • André Waardenburg