Sagan wint vierde Tourrit in carrière

De zevende etappe in de Tour de France, van Montpellier naar Albi, is gewonnen door Peter Sagan (Cannondale). Na 205 kilometer was de Slowaak de snelste in de sprint van een gehalveerd peloton. De Duitser John Degenkolb (Argos-Shimano) werd tweede.

Sagan had de zege voor een groot deel te danken aan de inspanningen van zijn ploeg in deze lastige etappe, die colletjes bevatte van de tweede, derde en vierde categorie. Op de beklimming van de Col de la Croix de Mounis (tweede categorie) begonnen de renners van Cannondale hard op kop te rijden. Die tempoversnelling werd bijna alle andere sprinters te machtig.

De ploegen van onder anderen de Brit Mark Cavendish (Omega Pharma-Quickstep) en de Duitser André Greipel (Lotto) deden nog een vergeefse poging om hun topsprinters weer terug te krijgen aan kop van de wedstrijd. Sagan sprak zelf na afloop van een „160 kilometer lang sprinttreintje” dat voor hem had gewerkt.

De ritzege van de 23-jarige Sagan was de vierde in zijn Tourcarrière. Vorig jaar won hij als debutant drie etappes en veroverde hij de groene trui. Ook nu staat hij weer boven aan het puntenklassement, met 94 punten voorsprong op Greipel.

De Zuid-Afrikaan Daryl Impey (Orica-GreenEdge) behield bij het ingaan van de Pyreneeën de gele leiderstrui. In het algemeen klassement heeft hij drie seconden voorsprong op de Noor Edvald Boasson Hagen (Sky).

De etappe naar Albi was de laatste in een serie van drie etappes die ten prooi vielen aan sprinters. Zaterdag wordt de eerste van twee Pyreneeënetappes verreden, naar Ax 3 Domaines. Naar verwachting zullen dan de verschillen in de top van het klassement groter worden.

Na de opgave van de Belg Jurgen Van den Broeck (Lotto) op donderdag is de Tour vrijdag weer twee klassementsrenners kwijtgeraakt. De Sloveen Janez Brajkovic (Astana) begon niet meer aan de etappe naar Albi, na een valpartij een dag eerder. Hij werd vorig jaar nog negende in het eindklassement. De Amerikaan Christian Vandevelde (Garmin), in 2008 vijfde in het eindklassement, kwam ten val na elf kilometer en moest de strijd staken.