Rabo kickt af met RendeMix

‘Hèhè. Eindelijk denkt een Nederlandse grootbank eerst aan mij en dan pas aan zichzelf.” Dat is één mogelijke reactie op de nieuwe RendeMix van Rabobank, woensdag gelanceerd. Optie twee: „Ongelooflijk, hoe erg ik mij jarenlang heb laten afzetten.”

Rabo’s RendeMix is een vorm van vermogensbeheer waarbij de klant kan kiezen uit vijf mixfondsen van aandelen en obligaties, van Zeer Defensief (10 procent aandelen, 90 procent obligaties) tot Zeer Offensief (90 procent aandelen, 10 procent obligaties).

Tot voor kort gebruikte RendeMix actief beheerde beleggingsfondsen van Robeco. Voor die fondsen betaalde de belegger ieder jaar 0,83 tot 1,35 procent van zijn kapitaal aan beheerkosten, nog afgezien van de kosten die Rabobank zelf in rekening bracht. Zulke percentages zijn niet slecht voor actief beheerde fondsen, maar het kan véél goedkoper: via passieve producten zoals trackers en indexfondsen, die volautomatisch mandjes onderliggende waarden volgen, meestal beursindices.

Dat is goed te zien aan Rabo’s RendeMix-nieuwe stijl. De Robeco-fondsen zijn vervangen door vijf passieve index-mixfondsen van BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder. Die kosten de klant jaarlijks slechts 0,27 tot 0,34 procent van zijn kapitaal. O, u vindt dat geneuzel? Het effect op uw rendement is gigantisch. Stel, u belegt eenmalig tien mille voor vijf jaar. Voor het gemak nemen we aan dat u ieder jaar 5 procent rendement maakt. Als u over dat kapitaal jaarlijks een half procent beheerkosten betaalt in plaats van één procent, houdt u na vijf jaar 311 euro méér over. Anders gezegd: uw 10.000 euro is 3,11 procentpunt harder gegroeid.

Dat verklaart de tomeloze opmars van ‘passief’: wereldwijd wordt er al meer dan tweeduizend miljard euro op die manier belegd. Amerikanen beleggen al 40 procent passief. Nederlanders nog maar een procent of vijf. Waarom? Omdat de banken veel te gemakkelijk verdienden aan die oude actieve beleggingsfondsen, en u hen liet begaan. In plaats van massaal uw geld weg te halen, bleef u lekker zitten om verder geschoren te worden.

In de oude RendeMix deelde Robeco zijn beheerkosten met Rabobank, omdat die zo aardig was de Robeco-mixfondsen uit te stallen in haar eigen beleggingswinkel. Alleen al het Rabo-aandeel in die kosten – 0,35 tot 0,6 procentpunt – was aanzienlijk hoger dan de totale kosten van de BlackRock-fondsen in RendeMix-nieuwe stijl. Maar deze zogenoemde kickbacks of distributievergoedingen verdwijnen met ingang van 2014. De banken moeten ehhh … afkicken. Niet vanwege u, weinig wakkere consument, maar op aandrang van de Autoriteit Financiële Markten. Kickbacks geven verkeerde prikkels, vond de AFM: banken smeren u de producten aan waar ze zelf het meeste aan verdienen.

Rabobank gaat nu als eerste grootbank zelf de cold turkey in. De nieuwe RendeMix is zeker een stap vooruit. Maar wel een kleintje: het gaat om anderhalf miljard euro, een fractie van wat Rabo voor particulieren belegt. Vraag is ook of banken de kickbacks niet stiekem vervangen door andere kosten.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

    • Joost Ramaer