Posteleinwijn

De aubergine krijgt stevig rood toegewezen. Spinazie daarentegen  juist wit, en dan met name eikenvrije chardonnay. Tuinbonen worden graag in het gezelschap van sauvignon blanc en Grüner Veltliner gezien. Maar bestaat er ook zoiets als posteleinwijn? Mijn naslagwerken What to drink with what you eat van Dornenburg en Page, Groenten en Wijn van Frank Fol en Recepten met Groenten van Alain Passard (waar bij ieder recept een wijnadvies wordt gegeven) ontkennen het bestaan.

Daarom zelf maar wat onderzoeksjournalistiek gedaan en mij het gerechtje van Marjoleine laten voorschotelen. Om vervolgens te ontdekken dat  zuidelijk wit van de vermentinodruif (of rolle) een zachtheid heeft die combineert met de zoetige mildheid van olijfolie en aardappeltjes en de zuren heeft die overeenkomen met die van de postelein en zuring. De zonnige kruidigheid van beide doet de rest.

Aanbevolen wijn: Perle de Roseline 2012 Côtes de Provence Blanc € 12,75. Wijnkring.