Poëzie, dance, dirigent Suzuki en Peter

Vooruitblik op de kunst van dit weekeinde en daarna plus recensie-overzicht van vijf lopende kunstzaken.

Kunstenfestival Watou

In het Vlaamse kunstdorp Watou zijn de boerenschuren, de kerk en de huizen rondom het dorpsplein deze zomer weer gevuld met kunst en poëzie. Thema dit jaar is de liefde; niet het ideaal van de romantische liefde, maar de liefde in haar ware gedaante. Met barsten en onvolmaaktheden. Onder de deelnemende kunstenaars grote namen als Annette Messager, Marina Abramovic, Dirk Braeckman, Berlinde De Bruyckere en Tracey Emin. De Nederlandse Tinkebell laat er haar project Save the Snails zien: slakken die rondkruipen met lieflijk versierde huisjes op hun rug. Dichter Ramsey Nasr ‘ver-beeldt’ gedichten naar originele filmpjes in het project Dichter draagt voor.

Kunstenfestival Watou, België. 6 juli t/m 1 sept. Inl: kunstenfestivalwatou.be

Masaaki Suzuki

De Japanse dirigent/organist Masaaki Suzuki, frequent in Nederland te beluisteren, is alweer vele jaren het gezicht van de authentieke uitvoeringspraktijk in Japan. Deze week is hij gastdirigent bij de Radio Kamerfilharmonie, dat zijn allerlaatste week ingaat. Met het orkest richt Suzuki zich vooral op Mendelssohn, van wie het de ‘Italiaanse’ en de ‘Schotse’ symfonie zal uitvoeren. De ‘Italiaanse’ wordt gekoppeld aan Mozarts Derde vioolconcert door soliste Nicola Benedetti – vorig jaar beste vrouwelijke artiest tijdens de Classic BRIT Awards. In het ‘Schotse’ concert wordt Mendelssohn gekoppeld aan Mendelssohns’ Ouverture ‘Die Hebriden’ en Mozarts Klarinetconcert met Michael Collins als solist.

Serie RobecoSummernights met de Radio Kamerfil. o.l.v. Masaaki Suzuki. Concerten op 10 en 12/7 Concertgebouw Amsterdam

Pitch: dance in park

Pitch, een dancefestival in Amsterdam, is gisteren begonnen, maar heeft vandaag, zaterdag 6 juli, zijn tweede festivaldag. Met ieder belangrijk genre binnen de hedendaagse dance. Belangrijkste namen zijn Disclosure, Bonobo, Jamie Lidell, Jameszoo. Uitzien is het naar het Brandt Brauer Frick Ensemble. Dit driekoppig ensemble maakt analoge techno met een orkestbak, op de maat strak getimed. Ook de komst van de Syrische Omar Souleyman is bijzonder. Zijn mix van Syrische dichtkunst en elektronica – dakbe – is folklore on speed.

Zondag 7 juli is op dezelfde locatie, de Westergasfabriek, ook het popfestival De Wereld Draait Buiten, maar dat is al uitverkocht, volgens organisator Mojo.

Pitch 5&6 juli, Cultuurpark Westergasfabriek, Amsterdam. www.pitchfestival.nl

Peter van Straaten in Kasteel Groeneveld

Op zondagochtend 7 juli om 11 uur gaat in kasteel Groeneveld bij Baarn een tentoonstelling open met natuurtekeningen: Weet ik veel. Gewoon een vogel. De natuur volgens Peter van Straaten. In een filmpje op de expositie vertelt de tekenaar over de natuur: „Die vervangt voor mij God.” Natuur biedt troost, „en een beetje troost kan een mens wel gebruiken”. Ook blikt hij in het filmpje terug op de kunstenaarsfeesten die hij als jong tekenaar bezocht op Kasteel Groeneveld, gegeven door kasteelheer Joop Colson, tussen 1963 en 1970. In het kasteel wordt zaterdag 6 juli ook Van Straatens nieuwe boek met teksten, gepresenteerd: Voettocht naar de binnenlanden van het huwelijk.

Expositie voor langere tijd : Kasteel Groeneveld, di t/m zo 11-17u. Ma gesloten. Info: www.kasteelgroeneveld.nl