Poets je tanden met een twijgje

Ecohotels wakkeren het schuldgevoel aan, zegt Ivo Weyel in deel 1 van een serie over hoteltrends.

In het New Yorkse Hudson hotel moet je housekeeping bellen om schone lakens te krijgen. Anders laten ze je beslapen beddegoed liggen, want dat is beter voor het milieu. De zorg om het milieu is bij hotels een ecotrend aan het worden. In het Park Hyatt Abu Dhabi moet je een speciaal kaartje op je bed leggen als je schone lakens wilt. In het St. Pancras in Londen moet je een kaartje neerleggen als je dat juist niet wilt. Elke keer goed opletten dus.

Het ergste is dat dit ecobewustzijn je schuldgevoel aanwakkert. Want ben je niet een enorme aso als je om schoon beddegoed bedelt? Your choice makes a difference, vermeldt het kaartje van hotel St. George in Athene tot overmaat van ramp. Nou bedankt. Word ik meteen persoonlijk verantwoordelijk gehouden voor het welzijn van de planeet.

Veel hotels zien het milieu vooral als een manier om geld te besparen. Maar zou het niet veel meer schelen als de ramen open zouden kunnen in het Hudson, zodat de airco uit kan? Natuurlijk is het goed dat hotels aan het milieu denken. Maar de manier waarop ze dat doen en de criteria die ze hanteren zijn schimmig. Wat helpt het iele twijgje in de badkamer van het Lakshman Sagar Resort in Rajastan, waarmee ik als een neanderthaler mijn gebit moet schonen, als milieuvriendelijk alternatief voor de tandenborstel cum tandpasta? En zijn alle goede intenties van het Mandarin Oriental hotel in Las Vegas (duurzame sushi, gerecycled water, lakens van onbespoten katoen, hitte werende façade, spaarlampen) niet een druppel op de gloeiende plaat in een stad waar zelfs de buitenentrees airconditioned zijn? Bij sommige milieuvriendelijke zaken zijn ook vraagtekens te zetten. Hotels pochen met hun eigen moestuin, maar kwekers en boeren in de derdewereldlanden verliezen hun werk omdat we hier steeds vaker onze eigen boontjes doppen.

Ook het toezicht door al dan niet onafhankelijke organisaties die hun stempel van goedkeuring uitdelen, is nog veel te divers. Eco Green Hotel, Eco Hotels of the World, Green Key, Greenloons, Green Hotel Bookings, de rij is eindeloos. En allemaal hanteren ze andere criteria. Dus organisaties, verenigt u, en kom met één overkoepelend, internationaal groen puntenstelsel.

    • Ivo Weyel