‘Oppositieleider ElBaradei interim-premier van Egypte’

Een archieffoto van Mohamed ElBaradei - de nieuwe interim-premier van Egypte. Foto AFP

De Egyptische oppositieleider Mohamed ElBaradei wordt vandaag gepresenteerd als de interim-premier van Egypte. Dat heeft interim-president Adly Mansour besloten, melden diverse bronnen aan Reuters en AP.

Update 23.29 uur:
De Egyptische staatstelevisie meldt dat er nog geen interim-premier is gekozen. Er zouden nog meerdere kandidaten zijn.

ElBaradei, Nobelprijswinnaar en voormalig hoofd van het Internationaal Atoomagentschap, werd al vaker genoemd als belangrijke kandidaat om de overgangsregering te gaan leiden. Hij leidde de oppositie tegen zowel Hosni Mubarak als Mohammed Morsi, die deze week door het leger werd afgezet.

ElBaradei gaat een regering van technocraten leiden tot aan de vervroegde verkiezingen, waarvoor nog geen datum bekend is.

Moslimbroederschap tegen benoeming

De politieke tak van de Moslimbroederschap heeft al laten weten dat ze de benoeming van ElBaradei afkeuren. De beweging heeft opnieuw opgeroepen tot demonstraties tegen het afzetten van Morsi. Bij de gewelddadige confrontaties tussen aanhangers en tegenstanders van Morsi en de veiligheidstroepen zijn gisteren ten minste dertig doden gevallen.

Twitter avatar gert_lang_ Gert Van Langendonck #ElBaradei to be PM -- new leadership not going out of its way to bring islamists back into the fold. They hate him #egypt
    • Lex Boon