Opletten, want vandaag wordt er voor het eerst écht geklommen

De Tour nadert de Pyreneeën. Foto Yoan Valat

De week voordat de eerste bergen opdoemen in de Tour is altijd een gevaarlijke, vooral voor de klassementsrenners. Hij staat vaak in het teken van vooral niet vallen en niet te veel achterstand oplopen. Beide gebeurde, soms flink ook, vooral op Corsica. Waren daar trouwens al een paar ‘puisten’ van heuvels overwonnen, dit weekend gaat het in de Pyreneeën pas écht los.

Te beginnen met vandaag:

Profiel van de achtste etappe van de Tour.

Profiel van de achtste etappe van de Tour. Infographic van ANP

Waar gaan we naartoe?

De etappe leidt van Castres naar Ax 3 Domaines, over 195 kilometer. De eerste 140 kilometer zijn nog redelijk vlak, waarin er waarschijnlijk een groepje ontsnapt en tot aan de voet van de Pailhères weg kan blijven. De sprinters zullen bij de tussensprint op 119,5 kilometer nog wat puntjes willen pakken, maar daarna is hun rol even uitgespeeld. De Pyreneeën doemen op en dat betekent dat de kaarten opnieuw geschud worden.

Waar gaan we overheen?

Allereerst de Pailhères dus, een berg van de buitencategorie en daarmee de eerste serieuze klim van de Tour van dit jaar. Het is 15,3 kilometer naar de top, met een gemiddeld stijgingspercentage van 8 procent. De sterkste renners kunnen hier ‘aan de boom schudden’, zoals dat zo mooi heet, en het peloton flink uitdunnen. Daarna volgt de afdaling en vervolgens de klim naar skioord Ax 3 Domaines: ongeveer 8 kilometer omhoog, met een vergelijkbaar stijgingspercentage als op de Pailhères.

Waar gaan we op letten?

Voor het eerst deze Tour kunnen de favorieten voor de eindzege zich laten zien. Hoe sterk is topfavoriet Chris Froome, die slechts acht seconden achter geletruidrager Daryl Impey staat? Hoe staat het met uitdagers Contador en Rodriguez? Wat kan het Colombiaanse talent Quintana? En kunnen ‘onze’ Mollema en Gesink zich met de besten meten?

De NOS zendt uit vanaf 14:10 uur. Sla je de vlakke aanloop liever over om daarna voor het klimwerk in te schakelen, zorg dan dat je rond 15:30 uur (hier de tijdschema’s) klaarzit.

En morgen?

Morgen is het vanaf de start raak. Een berg van de tweede categorie en dan nog vier van de eerste categorie. De finish ligt dan, in tegenstelling tot vandaag, niet bergop.

Etappekaart via Cycling the Alps.

    • Peter Zantingh