Nieuwsoverzicht

45.000 patiënten houden hun pgb

Den Haag. Mensen die een persoonsgebonden budget (pgb) ontvangen voor minder dan tien uur per week begeleiding, kunnen dat behouden. Dat heeft staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) vrijdag gezegd. Het betreft circa 45.000 mensen die hun pgb dreigden te verliezen, vooral kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Voor nieuwe gevallen van minder dan tien uur verdwijnt het pgb. De beoogde besparing van 125 miljoen euro moet nu worden opgebracht door betere fraudebestrijding. Van Rijn komt tegemoet aan een wens van de oppositie, waarvan hij de steun bij andere plannen nodig heeft. (NRC)

Zelfmoordaanslagin Tarin Kowt

Kabul. Bij een zelfmoordaanslag op een politiebureau in Tarin Kowt (Afghaanse provincie Uruzgan) zijn vrijdag twaalf agenten omgekomen. De dader, vermoedelijk een Talibaanstrijder, droeg een politie-uniform en liet zijn explosieven ontploffen in een eetzaal . De Talibaan hebben gezegd dat zelfmoordaanslagen doorgaan tijdens de ramadan. (Reuters, AFP)

Zaak Heleen Mees in augustus verder

New York. De zaak tegen econoom en publicist Heleen Mees is aangehouden tot 19 augustus. Mees kwam vrijdag in New York voor de rechter. Ze wordt verdacht van stalking van Citigroup-econoom Willem Buiter. De rechter gaf Mees in de korte zitting te verstaan dat ze geen contact met Buiter en zijn familie mag hebben. Ze kwam donderdag op borgtocht vrij. De borg was betaald door een haar onbekende loodgieter, die medelijden met haar had gekregen. (NRC)

Enkelband in eindfase van detentie

Den Haag. Het verlof buiten de gevangenis gaat verdwijnen. Gevangenen kunnen voortaan een enkelband krijgen. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten. „Het kabinet wil af van de vrijblijvendheid die de tenuitvoerlegging van vrijheidsstraffen nu gedeeltelijk aankleeft”, aldus staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD). Hij wil dat gevangenen ook zelf meewerken aan terugkeer in de maatschappij. De elektronische detentie mag maximaal een jaar duren. (Novum)

Culturele vorming

Amsterdam. Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) blijft examenvak op havo en vwo. Dat heeft staatssecretaris Dekker (Onderwijs, VVD) vrijdag gezegd. Het vorige kabinet meende dat afschaffing zou leiden tot meer ruimte voor en daardoor betere prestaties bij Nederlands, Engels en wiskunde. Dekker deelt die opvatting niet. De kwaliteit van CKV moet wel omhoog. (NRC)