‘Nederland luistert geen bondgenoten af’

De Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten luisteren geen bevriende landen af. Dat zegt voormalig directeur van de Militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst (MIVD) Pieter Cobelens vandaag in een opiniestuk in Trouw.

Na de onthullingen van de Amerikaanse spionagezaak werd gesuggereerd dat ook Nederland bondgenoten afluistert, maar dat berust volgens Cobelens op speculatie:

“Als het juist is dat ‘bevriende’ landen zijn afgeluisterd, kan ik mij geen vergelijkbaar dossier voorstellen in de Nederlandse context”, aldus Cobelens. “In ons land zou je daar eerst ministeriële toestemming voor moeten hebben. Die zal je in de Nederlandse context waarschijnlijk nooit krijgen voor bevriende landen.”

Cobelens, tot 2011 directeur van de MIVD, stelt dat Nederlandse inlichtingendiensten zich verre van het bespioneren van bevriende landen houdt. De AIVD en de MIVD opereren onder supervisie van de Commissie toezicht inlichtingen- en veiligheidsdiensten en van de fractievoorzitters in de Tweede Kamer.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) zegde eerder deze week nog op aandrang van de Kamer toe om te onderzoeken welke rol de AIVD en de MIVD hebben gespeeld in de spionagezaak. (Novum)