Bartoli eenvoudig langs Lisicki in finale Wimbledon

Marion Bartoli laat haar racket vallen na het laatste punt tegen Sabine Lisicki. Foto AFP / Carl Court

Marion Bartoli heeft voor het eerst in haar carrière een grandslamtoernooi gewonnen. De Française was in de finale van Wimbledon overtuigend te sterk voor Sabine Lisicki uit Duitsland: 6-1, 6-4. Bartoli stond in 2007 al eens in de finale op het Londense gras. Toen verloor ze van Venus Williams.

Lisicki debuteerde in een grandslamfinale en had duidelijk last van plankenkoorts. Ze brak weliswaar meteen in de openingsgame, maar moest verstijfd door de zenuwen vervolgens het initiatief volledig aan Bartoli laten.

Bartoli was ontketend en sleepte binnen een halfuur met 6-1 het eerste bedrijf binnen. Het grote aantal onnodige fouten van Lisicki gaf de doorslag. Ze sloeg er liefst veertien, tien meer dan Bartoli.

In de tweede akte raasde Bartoli als een wervelwind door en liep ze binnen mum van tijd uit naar 5-1. Met de rug tegen de muur gaf Lisicki nog een laatste stuiptrekking. Ze werkte drie matchpoints weg en kwam terug tot 5-4. Verder liet Bartoli het niet komen. Op 40-0 besloot ze de wedstrijd in stijl met een ace.

Op voorhand hadden weinigen rekening gehouden met een finale tussen Bartoli en Lisicki, respectievelijk de nummers vijftien en 23 van de plaatsingslijst. De favorieten sneuvelden echter een voor een, waardoor Bartoli en Lisicki hun kans schoon zagen. (Novum)

Marion Bartoli en Sabine Lisicki verlaten het Centre Court met hun prijzen. Foto Reuters / Suzanne Plunkett