Mali heft de noodtoestand, die sinds januari van kracht was, op

Een Toeareg-strijder bij het gebouw in Kidal waar rebellen en het Malinese leger in juni spraken over overdracht van de stad. Foto Reuters / Adama Diarra

In Mali is de noodtoestand, die sinds 12 januari van kracht was, opgeheven. Dat meldt persbureau AFP. Ondertussen droegen de rebellen de laatste grote stad over aan het leger.

Het Noord-Afrikaanse land staat aan de vooravond van de campagne voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, die op 28 juli gehouden moeten worden. Tijdens de noodtoestand waren openbare vergaderingen, bijeenkomsten, straatprotesten en al het andere wat de openbare orde kan verstoren, verboden.

Rebellen grepen macht in het noorden na staatsgreep

Na de staatsgreep in hoofdstad Bamako vorig jaar maakten gewapende islamitische groeperingen gebruik van het ontstane machtsvacuüm door in het noorden van het land terrein toe te eigenen. Rond de jaarwisseling begonnen ze aan een opmars in zuidelijke richting, waarop Frankrijk militaire hulp stuurde om te voorkomen dat het land een brandhaard voor terroristen zou worden.

Laatste grote stad overgedragen aan leger

In januari werden de belangrijke steden Timboektoe en Gao op de rebellen herwonnen. Gistermiddag is het Malinese leger Kidal binnengetrokken. De Toeareg-rebellen die er bijna anderhalf jaar de macht hadden, hielden zich aan het onlangs getekende vredesakkoord dat voorschreef dat zij het gezag over de noordelijke stad zouden overdragen.

“De militairen trokken [...] Kamp 1 in de stad binnen, vergezeld door Franse troepen, net als bij onze intocht in Timboektoe en Gao”, zei perschef luitenant-kolonel Souleymane Maiga. Volgens de locoburgemeester vonden er twee demonstraties plaats, van zowel voorstanders als tegenstanders van de komst van het leger. “Er werden enkele waarschuwingsschoten gelost en de demonstranten gingen uiteen”, zei Abda Ag Kazina.

Toeareg-strijders keerden in februari terug in Kidal

Net als de rest van Noord-Mali werd Kidal na een staatsgreep in maart 2012 door een losse alliantie van rebellenbewegingen bezet. De opstandelingen werden op hun beurt door een Franse interventiemacht verdreven. Maar in februari keerden de Toeareg-strijders al in Kidal terug. Ze richtten wegversperringen op, inden belastingen en riepen in feite een eigen staat in het leven.

De drie weken geleden overeengekomen overdracht van Kidal werd met spanning afgewacht. Velen vreesden dat de Toeareg-rebellen het regeringsleger als puntje bij paaltje kwam uit de stad zouden weren. Nu ook de laatste grote Malinese stad onder gezag van de regering is gebracht, is een belangrijke hobbel voor de presidentsverkiezingen genomen.

    • Peter Zantingh