Majorettejuf gespecialiseerd in twirlen

Greetje de Rooij (1959 - 2013) maakte majorettes veel moderner en leuker.

Greetje de Rooij Foto Wilfred Takken

Greetje de Rooij zat 48 jaar bij fanfare ‘Ons Genoegen’ in de Amsterdamse Jordaan. Zij leidde en moderniseerde het majorettecorps en was gespecialiseerd in het twirlen – het draaien met de baton. Zij won verschillende majoretteprijzen. In de fanfare speelde ze saxofoon. Ook ging ze 33 jaar mee als leidster van vakantiekamp Pietje Puk.

Greetje overleed 11 juni op 53-jarige leeftijd aan kanker, in Purmerend. Een week eerder kreeg zij in het hospitium een als dodelijk bedoelde dosis slaapmiddel. Haar moeder, Tante Greet, zat naast haar bed om het einde af te wachten. Maar na een paar uur werd Greetje weer wakker en vroeg: „Zit je wel goed in die stoel, mam?” De toegediende dosis bleek te laag.

Tante Greet is zelf spil in het verenigingsleven van Ons Genoegen. Zij is voor haar goede werken geridderd in de Orde van Oranje Nassau. Over haar dochter zegt zij: „Greetje heeft veel voor de vereniging betekend. Zij deed van alles: bardienst, kampleidster, festiviteiten, het Sint-Nicolaasgebeuren, jubileumcommissies enzovoort. Greetje was een vrijwilliger in hart en nieren.’’

Greetje werd lid van Ons Genoegen toen ze een kleuter van vijf was. Moeder Greet: „De majorettes werd opgericht 1971, Greetje was begin twintig toen zij les ging geven en heeft dat wel een jaar of twintig gedaan. Ze heeft de majorettes veel moderner gemaakt, leuker en moderner.” Ons Genoegen, dat volgend jaar zijn honderdste jubileum viert, werd in 1914 opgericht voor de arme kinderen in de Jordaan. Naast musiceren in de fanfare en dansen bij de majorettes kunnen buurtbewoners er ook in de speeltuin spelen, klaverjassen, naaien, balletdansen, figuurzagen.

Op Greetjes begrafenis speelden Ons Genoegen en Marchingband ATM uit Noord gezamenlijk de hedendaagse hymne You Raise Me Up. Tante Greet: „,You Raise Me Up werd ooit gezongen op televisie door een jongeman die doodging. Dat heeft haar altijd geroerd. Dus was het haar wens dat Ons Genoegen en ATM het lied zouden spelen.”

Het slotlied was een vrolijke meezinger van Greetjes idool Gerard Joling: „Zing met me mee tot morgenvroeg/ Hier op het plein of in de kroeg.” Vlak voor haar dood is Greetje nog in haar ziekenhuisbed naar de Arena gereden voor het concert van Jolings zangtrio De Toppers. Tante Greet: „Zij ging altijd naar de Toppers. Dankzij ambulancewens.nl kon ze er op 26 mei ook bij zijn. Die hebben haar toen liefdevol verzorgd. Zij heeft nog een mooie kaart van Gerard Joling gekregen.” Naast Greetje in de kist ligt de prentbriefkaart die Joling haar stuurde. Met zijn beeltenis.

Greetje laat een dochter van zestien achter, Valentina. Valentina speelt marching bell en vibrafoon en is ook majorette.

    • Wilfred Takken