Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Legionella bij honderden hotels en campings

Hotel Rey Don Jaime, op Mallorca, in 2000.
Hotel Rey Don Jaime, op Mallorca, in 2000. Foto Hollandse Hoogte / Martijn Beekman

Europa telt zeker 753 hotels, campings en appartementen die tussen 1990 en 2011 kampten met periodieke, soms jaarlijkse besmettingen met legionella, een bacterie die de dodelijke veteranenziekte kan veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van NRC.

De namen van de accommodaties staan in een niet-publieke databank van de Europese gezondheidsorganisatie ECDC, onderdeel van de Europese Commissie.

lijst met in totaal 12.000 vakantieverblijven

In totaal staan 12.000 adressen op de lijst die allemaal ooit eens in verband zijn gebracht met een legionellabesmetting. Uit de gegevens van de Europese gezondheidsorganisatie blijkt dat er zeker 753 vakantieverblijven zijn waarvan meer gasten, gedurende meerdere jaren, de veteranenziekte opliepen, zo heeft deze krant onderzocht. De namenlijst stond op de openbare internetsite van de Bulgaarse gezondheidsdienst. De lijst biedt voor het eerst zicht op de omvang van het Europese legionellaprobleem. Vrijdag is de lijst weer van de Bulgaarse site verdwenen, nadat deze krant bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om opheldering had gevraagd. Of er sinds 2011 nog besmettingen in deze accommodaties zijn gemeld is op basis van deze informatie niet te zeggen.

Vanuit Nederland is het RIVM betrokken bij de Europese registratie van reisgerelateerde legionella. Het RIVM wil meer openheid. Het instituut zal in september, tijdens de komende internationale vergadering, pleiten voor een ‘goed toegankelijke site waarop iedereen kan zien of er in een accommodatie meerdere besmettingen zijn geweest.’

Toeristen worden er niet over geïnformeerd

Het RIVM zegt ook voorstander te zijn van meer maatregelen om de jaarlijkse besmetting van toeristen in vakantieverblijven te beperken. Oorzaak zijn vaak oude waterleidingnetten die de bacterie alle kans geven te groeien. Daarom wil het RIVM in Europa, net als in Nederland, een certificeringssysteem. Accommodaties met een goedgekeurd waterleidingnet moeten een Europees keurmerk krijgen. Met een jaarlijkse controle. Zoals ook de brandveiligheid wordt gecontroleerd.

De bacterie zorgt onder toeristen in Europa jaarlijks voor tientallen doden en honderden zieken. Legionella verspreidt zich in douche en bubbelbad of bijvoorbeeld via het besproeien van gras.

Deze week begint de vakantie-uittocht. Miljoenen Nederlanders reizen naar verblijven in Zuid-Europa. Daarvan zijn er afgelopen jaren veel in verband gebracht met uitbraken van de veteranenziekte. Maar toeristen worden niet geïnformeerd of hun accommodatie daarbij hoort. De toeristenindustrie in vooral Zuid-Europa verzet zich tegen openbaarmaking. Bij de accommodaties waar legionella periodiek voorkomt is Italië koploper met 247 locaties.

De lijst met circa 12.000 hotels is gisteren (afgelopen vrijdag) verwijderd van de website van het Bulgaarse centrum voor infectieziekten, nadat deze krant bij het Nederlandse RIVM opheldering heeft gevraagd over de inhoud ervan. De maandelijkse rapporten van de European Centre for Disease Prevention and Control voor de periode 2006-2010 staan hier. Hierin staan ook de accommodaties die op de zwarte lijst gezet zijn. Oudere maandrapporten van de European Centre for Disease Prevention and Control voor de periode 1999-2005 staan hier. De NRC-productie over legionella-accommodaties uit 2001 is hier te vinden.