Lege levens

De Avondetappe met Mart Smeets en Edwin Winkels. Foto ANP / Bas Czerwinski

“Vanaf terrasjes kijken toeristen en inwoners toe. Niet-wielrenners. De leegheid van die levens schokt me.” Wat doen die mensen met lege levens eigenlijk op een vrijdagavond? Op terrasjes zitten? Eten met vrienden? Een boek lezen, zoals De Renner waaruit bovenstaand citaat komt?

De wielervolgers hebben tijdens de Tour drukke avonden. In ons taalgebied zijn er drie wielerprogramma’s om te volgen. Tour du Jour, Vive le vélo en De Avondetappe. Tour du Jour zit op primetime, gewoon vanuit Nederland. Het is een variant op Voetbal International al zijn de gastheren in dit geval niet bepaald ter zake deskundig.

Dat weerhoudt Johan Derksen uiteraard niet om wat stellige meningen op tafel te smijten, onderbouwing is niet nodig. Met Gesink wordt het nooit wat en iedereen gebruikt doping. Die riedel is bekend, ergerlijker is dat iedere uitzending voor de helft gevuld wordt met dezelfde herhaling van zetten in de dopingdiscussie. Michael Boogerd zit er als een boksbal bij om een uur lang epo-schimpscheuten om zijn oren te krijgen. Het is aan tafelgast Eddy Planckaert om dan zelf maar een interessant onderwerp in te brengen, namelijk het verbod voor Philippe Gilbert om aan te vallen.

Als Planckaert iets later midden in zijn tragische levensverhaal zit, wordt hij onderbroken door een rondemiss die net nog sprak over Sven Nys en Richard Groenendijk (“Groenendaal”, riep Boogerd snel), namen die Wilfred Genee niks zeiden waarna hij met Derksen verder ging over het in de kont knijpen van de betreffende rondemiss. Zij is er voor het spelletje, een element dat ook in Vive le vélo zit (iets met een gesigneerde wielertrui) en in De Avondetappe (de rebus).

Gelukkig is er tijdens Tour du Jour ook nog Wimbledon om naar te zappen. Vive le vélo en De Avondetappe zijn op vrijdagavond tegelijk. Net als in het wedstrijdverslag krijgen de zuiderburen voorrang. Geen slechte keuze met Tim Krabbé aan tafel. Al was het maar om zijn stelling dat echte grote renners na enkele Tourwinsten voor de grote klassiekers horen te gaan of om te zien hoe de puissante rijke voorzitter van voetbalclub Montpellier ontroerd raakt door een shirtje van Gilbert.

Krabbé zit met ene Ruth Joos aan tafel. Ze is radiomaakster en verslindt boeken. Een geweldige combi. Er zijn beelden hoe de twee Das Renner aan fervente lezer Jens Voigt aanbieden. Mooier nog is de ontmoeting tussen Krabbé en Juan-Antonia Flecha. De twee zijn fan van elkaar. Aandoenlijker wordt het niet vanavond.

Uitzending Gemist biedt de kans om de krenten uit de Avondetappepap te vissen. Dat is zeker niet het gedeelte met Filemon Wesselink wiens maniertje om zo sullig mogelijk verwonderd te doen nu definitief is uitgewerkt. Het deel met pechvogel Dennis van Winden komt net op gang als Mart, die sinds zijn ontmoeting met David Walsh overal hardly welcome wordt geheten, hem afbreekt. Het leukste item is met Andy Schleck die er nog steeds uitziet als een achtjarige en ook zo pruilt omdat zijn broer uit het team is gezet. Schleck zit nooit verlegen om goede quotes en eentje kan Robert Gesink, met alle Johan Derksens in deze wereld, zo boven zijn bed hangen. “Je hebt twee oren, de kritiek gaat er bij de ene in en komt er bij de andere uit.”

    • Alex van der Hulst