Kortkolom economie

‘Boete voor kartel auto-onderdelen’

Amsterdam. Een groep producenten van auto-onderdelen zal volgende week een boete opgelegd krijgen wegens onderlinge prijsafspraken. Dat meldt persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen. De EU doet al enkele maanden onderzoek naar kartelvorming onder fabrikanten. Welke bedrijven het precies betreft, is niet bekend; volgens Reuters gaat het om producenten van onder meer temperatuurregelaars en veiligheidsgordels. Ook makers van geavanceerde elektronische bekabeling, het zenuwcentrum van de auto, zouden een sanctie kunnen verwachten. In de VS en in Japan zijn fabrikanten van auto-onderdelen ook al beboet omdat de hun prijzen kunstmatig hoog hielden. (NRC)

Beleggers verrast door banengroei VS

New York. Wall Street beleefde een meevaller op Jobs Day – de dag dat bekend wordt hoeveel banen er in de VS zijn bijgekomen. De teller stond in juni op 195.000 nieuwe banen, meer dan verwacht. Bovendien werden de eerdere ramingen van het aantal nieuwe banen in april en mei naar boven bijgesteld. De Amerikaanse werkloosheid blijft op 7,6 procent. De Dow Jones Index steeg licht, maar Europese beleggers reageerden bezorgd op het positieve Amerikaanse banenrapport. Ze vrezen dat het de Amerikaanse centrale bank Fed ertoe aanzet haar stimuleringsbeleid verder af te bouwen. (AP/Novum)

ING keert 37 miljoen euro uit voor Fyra

Amsterdam. ING keert de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS 37 miljoen euro uit voor de Fyra. De bank stond garant voor twaalf voorschotten die NMBS opzij had gezet voor AnsaldoBreda, de leverancier van Fyra. Een rechter in Milaan heeft het eerdere betalingsverbod vrijdag opgeheven, meldt een woordvoerster van ING desgevraagd.

ING stond samen met zeven andere banken garant voor de 37 miljoen euro. (Novum)

Acht ton studieschuld geïncasseerd

Amsterdam. Zo’n 2.600 naar het buitenland verhuisde oud-studenten zijn dit jaar opgespoord vanwege een onbetaalde studieschuld. In totaal werd achthonderdduizend euro aan openstaande schulden bij hen geïncasseerd. Dat meldde minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. In totaal zijn er volgens Bussemaker ongeveer zeshonderdduizend mensen met een gezamenlijke studieschuld van 83 miljoen euro. Van 36 duizend van hen is de verblijfplaats onduidelijk. Ongeveer tachtig procent van deze ‘onvindbare’ oud-studenten heeft de Nederlandse nationaliteit. Veel van hen bevinden zich in omringende landen, zoals België , Duitsland en Groot-Brittannië. (Novum)