Is de wolf na anderhalve eeuw echt terug?

Voor het eerst in anderhalve eeuw is mogelijk weer een wolf aangetroffen in Nederland. Dat zou betekenen dat Nederland eventjes een inheemse wilde diersoort rijker is geweest. Eventjes, want de wolf werd gisteren dood aangetroffen langs de Uiterdijkenweg in Luttelgeest, in de Noordoostpolder.

Er gaan al langer geruchten dat de wolf weer in Nederland zou zijn. In april werd net over de grens bij Emmen, in het Duitse Meppen, een wolf gefotografeerd. En in de weken daarvoor kwamen er al meldingen binnen vanuit Oost-Nederland. Maar géén foto, géén bewijs, aldus Leo Linnartz van de vereniging Wolven in Nederland. „Veel mensen hebben mij de afgelopen jaren gevraagd: wanneer weet je zeker dat de wolf terug is in Nederland? Nou, als ie dood gereden wordt, was dan altijd mijn antwoord.”

Maar helemaal zeker is het nog niet. Het zou namelijk ook een wolfshond kunnen zijn, een kruising tussen een wolf en een hond. Daarom is er dna naar Duitsland gestuurd om zekerheid te krijgen.

Wolven zijn zelden gevaarlijk voor mensen, zolang ze maar wat ruimte krijgen, zegt Linnartz.