In het geheim beleggen wordt moeilijker

Strengere regels zorgen voor meer openheid aan het Damrak. Sinds maandag duiken allerlei tot voor kort onbekende beleggers op.

Voor beleggers aan het Damrak is het sinds maandag nog moeilijker om zich te verstoppen. Voorheen moesten ze zich pas bekend maken als ze vijf procent van de aandelen van een bedrijf in bezit hadden, maar sinds deze week is daar een extra drempel bij: ook beleggers die drie procent in hun bezit hebben moeten dat melden aan de Autoriteit Financiële markten.

De beleggers hebben een maand de tijd om zich bekend te maken. Zodra ze dat doen neemt de AFM ze in een register op. De tussenstand na de eerste week: 45 meldingen, waaronder enkele opvallende.

De koers van bouwbedrijf BAM steeg afgelopen jaar bijna 80 procent en de prominente Libanese zakenman Issam Fares blijkt vertrouwen te hebben in een verdere opmars. Fares, tevens voormalig vice-premier van Libanon, blijkt een belang van 3,82 procent te hebben genomen in het bouwbedrijf: waarde zo’n 35,5 miljoen euro.

Ook de beleggingsmaatschappij van de familie De Groen uit de Achterhoek duikt op in het register. De voormalig eigenaren van bierbrouwer Grolsch (sinds 2007 in handen van de Zuid-Afrikaanse brouwer SABMiller) hebben met Via Fini Invest aandelen gekocht van Macintosh Retail Group ter waarde van zo’n 6 miljoen euro. Van beugelflessen naar behang en bedden, want Macintosh Retail Group zit achter woonartikelenwinkel Kwantum.

Naast ene heer of mevrouw G.M. Dekker die een belang van 4,44 procent heeft in papierfabriek Crown van Gelder te Velsen, bestaat de lijst verder vooral uit banken en investeringsfondsen zoals Zadig Gestion Luxembourg en Fidelity Investments. Eén fonds steekt er echter bovenuit. Van de 45 meldingen sinds 1 juli staan er namelijk tien op naam van het Noorse staatsfonds NBIM.

In het fonds stort Noorwegen opbrengsten uit de oliewinning die vervolgens wereldwijd worden geïnvesteerd in aandelen en obligaties. In totaal heeft het fonds zo’n 525 miljard euro in beheer. NBIM was vorig jaar goed voor een rendement van ruim 13 procent. Beleggingen in Nederland zijn populair, zo blijkt uit het jaarverslag. Nederland neemt de negende plaats in van landen waar het staatsfonds belegt, 2,5 procent van de investeringen in aandelen zijn in Nederlandse fondsen. Sinds deze week blijkt NIBM belangen te hebben in onder meer PostNL, kabelbedrijf Ziggo, technisch dienstverlener Imtech, bouwbedrijf Heijmans en voedingfabrikant Nutreco.

Voor een door slecht nieuws geteisterd fonds als PostNL biedt de nieuwe meldingsplicht wellicht een sprankje hoop. Want hoewel PostNL afgelopen jaar in waarde halveerde blijken het Noorse NBIM (4,47 procent), Zadig Gestion Luxembourg ( 3 procent) en het fonds Project Holland Beheer (4,08 procent) van Delta Lloyd en Rabobank in het bedrijf te hebben belegd. Zij geloven blijkbaar dat het met PostNL wel goed komt.