Ik ben gaan voetballen voor de sport

Anouk Hoogendijk (28) is het gezicht van het Nederlandse vrouwenvoetbalelftal. Als ‘stofzuiger’ speelt ze op het EK in Zweden dat woensdag begint. „Het was mijn droom bij Ajax te spelen. Gewoon als vrouw tussen de mannen.”

Kindertijd

„Volgens Wikipedia ben ik geboren in Mijdrecht. Dat klopt niet. Ik heb dat weleens veranderd, maar dat wordt dan weer gewijzigd. Maar goed, ik ben in het ziekenhuis van Woerden ter wereld gekomen. Dat was het dichtste bij Mijdrecht. Ik kom uit een sportief gezin. Mijn ouders hebben allebei de Academie voor Lichamelijke Oefening (ALO) gedaan en stimuleerden mijn één jaar oudere broer en mij om aan sport te doen.

„Ik vond eigenlijk alles leuk. Ik heb wel twintig zwemdiploma’s, ik zat op turnen, tennis, schaatsen en jazzballet. In de winter gingen we altijd skiën. Het ontbrak me alleen nog aan een teamsport. Ik heb getwijfeld. Hockey en softbal spraken me aan. Ik deed op een dag mee aan schoolvoetbal en toen wist ik het. Voetbal dus. Ik heb het nog een tijdje gecombineerd met tennis. Later ging dat niet meer. Nu draait mijn hele leven om voetbal.”

Stoer

„Ik was negen jaar oud toen ik lid werd van amateurclub CSW uit Wilnis. Als je als meisje op voetbal zat, werd er soms vreemd naar je gekeken. ‘Dat is toch een sport voor jongens’, kreeg ik op school vaak te horen. Ik trok me daar niets van aan. Ik vond voetbal gewoon leuk. Misschien was ik wel een stoer meisje. Ik was ook niet bang voor spinnen enzo. Maar ik hield ook van vrouwelijke dingen. Ik speelde met barbies, had laden vol met sierraden en liep rond in prinsessenjurken.”

Jeugdidolen

„Ik was als tiener helemaal idolaat van voetbal. Ik groeide op in de jaren negentig. De tijd waarin Ajax alles won. Ik speelde toen rechtsbuiten. Marc Overmars was mijn idool. En ik was gek van Jari Litmanen. Het was mijn droom bij Ajax te spelen. Gewoon als vrouw tussen de mannen. Daar fantaseerde ik als kind vaak over. Later kwam ik er natuurlijk achter dat dat helemaal niet kon.”

Eenling

„Vanaf mijn twaalfde speelde ik als meisje tussen de jongens. Ik kwam in een regionale jeugdselectie terecht en wilde hogerop dan CSW. Ik maakte de overstap naar de C1 van Argon. Een grote opleidingsclub uit Mijdrecht. Maar al deed ik het nog zo goed, ze zagen geen toekomst in me. Uiteindelijk nam ik toch het plekje van een jongen in. Er was ook geen kleedruimte voor mij. Ik moest me thuis omkleden. Dan voel je je toch wel een eenling.

„Ik wilde graag het tegendeel bewijzen. Dat ze me wel zouden accepteren. Ik ben fysiek en mentaal sterker geworden door met jongens te spelen. Je krijgt als meisje van alles naar je hoofd geslingerd. Maar na een jaar ben ik toch weggegaan bij Argon. Via de Legmeervogels kwam ik bij Saestum in Zeist terecht. In de hoofdklasse van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Destijds de top.”

Ajax

„In 2007 werd de eredivisie voor vrouwen opgericht. Dat was natuurlijk schitterend. Vrouwenvoetbal had opeens wel perspectief. FC Utrecht, ADO Den Haag, AZ, SC Heerenveen, FC Twente en Willem II kregen een eigen ploeg. Ik heb vijf jaar met heel veel plezier bij FC Utrecht gespeeld. De mannen kwamen weleens bij ons kijken. Dat deed ons wel wat. Toen Ajax vorig seizoen instapte, hoefde ik niet lang na te denken. Mijn droom kwam alsnog uit. Voetballen in het rood-witte shirt. Het eerste duel speelden we voor vierduizend mensen op trainingscomplex De Toekomst. Bij Ajax is alles goed geregeld. We worden volwaardig behandeld. In de kleedkamer staat een mand klaar met je eigen handdoek, shirt, broekje, sokken en sportbeha. Je hoeft zelf bijna niets meer te doen.”

Eeuwige vergelijking

„Het is best frustrerend dat vrouwenvoetbal steeds vergeleken wordt met mannenvoetbal. Altijd weer dezelfde vragen. Hoe goed zijn jullie nu eigenlijk? Hoe zouden jullie het doen tegen de mannen? Daar word ik een beetje moe van. Hockeysters en tennissters worden toch niet steeds met hun mannelijke collega’s vergeleken? Ze vragen toch ook niet aan Serena Williams of ze van Rafael Nadal kan winnen? Iedereen weet dat Williams geen schijn van kans zou maken. Toch vindt het grote publiek haar een geweldige speelster.”

Fysiek

„Je legt het als vrouw nu eenmaal fysiek af tegen mannen. Dat geldt bij alle sporten. Dus ook bij voetbal. Als wij met het Nederlands elftal willen oefenen spelen we tegen A- of B-junioren. Jongens van een jaar of zestien, zeventien. Die zijn lichamelijk misschien al vaak net iets sterker dan wij. Op technisch en tactisch gebied zijn wij weer ietsje verder.”

Doorbraak

„Het EK van 2009 is een markeerpunt geweest. Voor het eerst in de geschiedenis plaatsten we ons voor een eindtoernooi. Het begon echt te leven toen we in Finland door de poule heen kwamen. In de kwartfinale tegen Frankrijk maakte ik de beslissende strafschop. Op dat moment besefte ik nog niet wat we hadden teweeggebracht. We werden afgeschermd voor de media.

„Toen we na de verloren halve finale in het vliegtuig naar huis zaten zagen we dat alle kranten over ons hadden geschreven. Ongelooflijk. Er hadden 1,6 miljoen mensen naar die wedstrijd gekeken. Destijds was Hyves nog populair. Mijn pagina was helemaal overstroomd met berichten. Ik kreeg brieven van mensen die me bedankten. Ik was een inspiratie voor ze. Dat was zo overweldigend.”

Rolmodel

„Ik weet niet of ik het gezicht ben van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Maar ik zou best een voorbeeld voor meisjes willen zijn. In mijn tijd waren er gewoonweg geen bekende speelsters in Nederland. Nu is voetbal als sport voor meisjes geaccepteerd. In elke klas zit er wel één die voetbalt. Het klopt dat de schijnwerpers vaak op mij zijn gericht. Dat komt niet door het type speelster dat ik ben. Ik ben een verdedigende middenvelder. Een stofzuiger. Die zijn vaak onopvallend, maar misschien ben ik bekend geworden door die strafschop. En ik ben één van de meest ervaren internationals.

„Er wordt bij de vrouwen ook wat meer naar het uiterlijk gekeken. Het is altijd leuk als mensen iets aardigs over je zeggen. Ik heb met een hele mooie fotoreportage in het blad Helden gestaan. Ik maak daarin bewuste keuzes. Ik doe zeker niet alles. Aandacht voor randzaken is leuk. Maar ik ben gaan voetballen voor de sport. Het mooiste compliment kreeg ik van Henk Spaan in Het Parool. Die gaf me een 9 voor mijn spel.”

Fullprof

„Ik ben fulltime profvoetbalster. Maar dat is toch wel anders dan bij de mannen van Ajax hoor. Ik krijg een klein beetje salaris en rij in een auto van de club. Daarnaast krijgen we wat van NOC*NSF en de KNVB. Daar kan ik al met al net van rondkomen. Sparen of gekke dingen doen is er niet bij. Frustrerend is dat niet. Ik ben blij dat ik helemaal voor mijn sport kan leven. Dat kan niet iedereen zeggen. Dus ik moet niet klagen. Profvoetbal combineren met kinderen en een baan zou heel lastig zijn. Ik heb de ALO gedaan. Ik heb ook voor de klas gestaan. Maar dat zit er nu niet meer in. Toch zou ik er misschien wel iets kleins bij willen doen waar ik mijn creativiteit in kwijt kan. Iets met koken ofzo. Alleen voetbal is soms wat eenzijdig. Na mijn loopbaan zou ik graag iets met sport blijven doen.”

Roger Reijners

„Bij het vorige EK stond Vera Pauw voor de groep. Zij gaf ons de sturing die we als jonge speelsters toen nodig hadden. Ze leerde ons vanuit een gesloten defensie te spelen. Die tijd vroeg daar om. Zoals het nu goed is dat Roger Reijners onze bondscoach bij het komende EK in Zweden is. We zetten onder hem de volgende stap. Hij komt uit het mannenvoetbal. Dat merk je wel. Voor hem was het ook even wennen. Vrouwen zijn heel erg volgzaam. Die doen precies wat een coach zegt. Mannen zijn veel eigenwijzer. Die geven hun eigen invulling aan opdrachten.”

Het EK vrouwenvoetbal in Zweden begint woensdag. De finale is 28 juli. Nederland treft eerst Duitsland, op donderdag 11 juli, om 20.30 uur.

    • Ringel Goslinga
    • Koen Greven