Gestoofde postelein met olijfolie-aardappelmousseline

Door het stoven van bladgroenten haal je hun natuurlijke smaak sterker naar voren. Ze bevatten allemaal royaal water en als dat door het stoven verdampt, ontstaat een geconcentreerdere smaak. Dat kan verrassende resultaten opleveren, ook met andere groenten trouwens, denk aan gestoofde komkommer (met room en fijngesneden borage, mmm!).

Postelein heeft een enigszins zure smaak, die in dit recept nog wordt benadrukt door er wat zuring aan toe te voegen. Zuring (Franse, met bredere bladeren) is niet altijd makkelijk te krijgen, de handigste manier is nog om in een tuincentrum of bij een kruidenstal een potje te kopen en dat goed te verzorgen. Maar wie daar niet toe komt, kan of in het wild zuringblaadjes gaan plukken (raadpleeg een van de vele wildplukboeken) of de zuring gewoon weglaten, of voor een lichte verhoging van het zuur wat sumak toevoegen (gedroogde en gemalen zure besjes, te koop bij iedere Turkse winkel). Ook is het mogelijk de postelein aan te vullen met wat krop- of veldsla of een andere bladgroente. Het luistert allemaal niet zo nauw.

De hier gebruikte lavas of maggiplant kan vervangen worden door selderijblad, dat smaakt iets minder krachtig dus dat kan wat royaler ingezet worden.

voor 2 personen:

1 klontje boter

2 lente-uitjes

handje kervel

takje lavas

handje Franse zuring

1 pond postelein

voor de aardappelmousseline

4 (kruimige) aardappelen

1 teentje knoflook

olijfolie (extra vergine met beetje ‘groene’ smaak)

Schil de aardappelen en zet ze op.

Hak en was de postelein (alleen de alleronderste stukjes van de steeltjes afsnijden) en doe die in een vergiet.

Hak de kruiden en de lente-ui.

Hak het teentje knoflook en houd dat apart.

Smelt de boter in een koekenpan op matig vuur en stoof de lente-ui met de kruiden een minuutje of twee. Doe er de postelein bij en stoof nog vijf minuten, bestrooi met peper en zout.

Draai het vuur uit.

Giet de aardappelen af maar bewaar een waterglas kookwater.

Doe dat kookwater terug in de pan met de knoflook en een scheut olijfolie en laat even zachtjes stoven.

Doe de aardappelen erbij en stamp heel grondig tot een luchtige puree, voeg eventueel nog wat kookwater toe.

Breng op smaak met zout en peper en schep de puree op het bord met nog een scheutje olijfolie erover.

Leg de gestoofde postelein ernaast.

Wie wil, kan er natuurlijk altijd nog een stukje vlees bij geven (gestoofde gehaktballetjes met veel citroentijm bijvoorbeeld), maar nodig is het niet.