Expositie

Gloria Swanson. 1924. Gelatin silver print, 16 9/16 X 13 7/16". Gift of the photographer (219.1961) Image licenced to Todd Brandow FEP Editions LLC by Todd Brandow Additional copyright permission to reproduce the work of EDWARD STEICHEN must be obtained from Joanna T. Steichen c/o Carousel Research, 236 West 26th Street, New York, NY 10001. Phone: 212.255.8100. Fax: 212.255.8107. PLEASE NOTE: All digital images from THE MUSEUM OF MODERN ART must be deleted upon completion of the approved project. Any image from THE MUSEUM OF MODERN ART must be reproduced in its entirety, not cropped, overprinted or otherwise altered. If any of the above is necessary, please contact the Permissions Department at Art Resource. THE DOCUMENTATION AS GIVEN BELOW MUST ACCOMPANY THE WORK OF ART. Usage : - 3000 X 3000 pixels (Letter Size, A4) © Digital Image © The Museum of Modern Art/Licensed by SCALA / Art Resource © Digital Image © The Museum o

Edward Steichen: In High Fashion. T/m 6 sept in Foam, Amsterdam. ****

NRC HandelsbladIn High Fashion is onmiskenbaar een publiekslieveling, met zoveel verrukkelijke jurken, schoenen, juwelen en Hollywoodsterren. De glamour van de jaren twintig en dertig oefent nog altijd een onweerstaanbare aantrekkingskracht op ons uit. Maar de beelden bieden ook een blik op de artisticiteit en de onuitputtelijke creativiteit van hun schepper.

de VolkskrantSteichen introduceerde de helderheid en de strakke vlakverdeling van het modernisme. Hij werd daarbij niet langer geholpen door de krullerige beeldtaal van de art-nouveaubeweging, maar door de geometrische van de art deco. Hij presenteerde de vrouw als powerhouse.

Het ParoolSteichen stapte uit het tijdperk waarin modefotografie bestond uit keurig aangeklede poppetjes en begon te werken met actrices van Broadway en Hollywood om de kleren uit de Parijse modehuizen een dramatische dynamiek te geven.