En ook Bolivia wil Edward Snowden wel asiel verlenen

De Boliviaanse president Evo Morales stond deze week op het vliegveld van Wenen de verzamelde pers te woord nadat zijn vliegtuig uit het luchtruim van verschillende Europese landen werd geweigerd. Foto AP / Hans Punz

Ook Bolivia wil Edward Snowden wel asiel verlenen, zo heeft de Boliviaanse president Evo Morales laten weten. Vannacht lieten Venezuela en Nicaragua al weten de Amerikaanse klokkenluider welkom is.

Het aanbod komt enkele dagen na een diplomatieke rel over Snowden waarbij Morales betrokken was. Afgelopen week moest het vliegtuig van Morales een niet-geplande tussenstop maken in Oostenrijk, nadat verscheidende Europese landen het toestel in hun luchtruim hadden geweigerd. Op het vliegveld van Wenen werd het toestel van Morales - dat vanuit Moskou onderweg was naar Bolivia - doorzocht om te kijken of Snowden aan boord was.

Snowden, die voor de Amerikaanse inlichtingendiensten CIA en NSA werkte en vorige maand onder meer geheime documenten over het spionageprogramma PRISM lekte, zit al zo’n twee weken vast in de transitzone van het vliegveld van Moskou. De Russische hoofdstad was slechts bedoeld als tussenstop vanuit Hongkong, maar sindsdien heeft hij nog nergens onderdak kunnen vinden. Snowden vroeg in zeker 27 landen asiel aan. Venezuela, Nicaragua en Bolivia zijn de eerste landen die daar open voor zeggen te staan.

Nederland heeft het verzoek van Snowden afgewezen, omdat hij alleen asiel kan aanvragen als hij op Nederlands grondgebied is.

    • Lex Boon