Een financieel loket voor kleine bedrijven

De Amsterdamse beurs gaat genoteerde mkb-bedrijven helpen kapitaal aan te trekken. Het is niet de eerste poging.

De timing was opzichtig. Afgelopen dinsdag kwam de Commissie-Hoek met een onderzoek over de vastgelopen kredietverlening in het Midden- en Kleinbedrijf (MKB). Een dag later presenteerde de Amsterdamse beurs EnterNext, een stimuleringsplan om beleggers in beursgenoteerde MKB-bedrijven te laten investeren.

Puur toeval, meldt de woordvoerder van Euronext, het Europese deel van de mondiale effectenbeurs NYSE Euronext. „Maar het is wel zo dat het financieringsprobleem van het MKB op veel agenda’s staat – gelukkig.”

Ja, er is een probleem, constateerde ook de commissie van Niek Hoek, topman van verzekeraar Delta Lloyd. Vreemd genoeg is de zakelijke kredietverlening in Nederland ondanks de financiële crisis tot medio 2012 blijven stijgen. Maar sinds vorig jaar zijn de banken terughoudend; kleine leningen tot 250.000 euro lopen zelfs sinds 2010 al terug. Met name bouwbedrijven, winkels en commerciële dienstverleners krijgen vaker ‘nee’ te horen.

Is dat erg? Wel als je bedenkt dat het MKB meer dan de helft van het hele bruto binnenlands product (ruim 540 miljard euro) en de helft van de totale beroepsbevolking (7,3 miljoen werkenden) vertegenwoordigt. Ook als je bedenkt dat Nederlandse bedrijven hun vreemd vermogen voor 80 procent via banken aantrekken, tegenover 25 tot 30 procent bij Amerikaanse bedrijven.

EnterNext moet de aandelenhandel in MKB-bedrijven stimuleren en vers kapitaal genereren. Het is geen nieuwe aandelenindex, zie het eerder als een financieel loket – members only. EnterNext adviseert en promoot de beursgenoteerde bedrijven van Euronext met een beurswaarde onder één miljard euro. In Europa omvat EnterNext 750 ondernemingen, waarvan 77 in Nederland. Bekende namen: BinckBank, Van Lanschot en Kasbank, BAM, Heijmans en Ballast Nedam of bijvoorbeeld Ajax, Telegraaf en TomTom.

Euronext gooit een jaarbudget van 18 miljoen euro in de strijd en wil internationaal twintig tot vijftig mensen inzetten. In Nederland gaan medewerkers onder meer speuren naar potentiële beursbedrijfjes in de regio, anderzijds gaan ze beleggers proberen te interesseren voor deze „aantrekkelijke asset class”.

Gaat EnterNext werken? Het is niet de eerste keer dat het Damrak zich werpt op het MKB. Lang, lang geleden had de beurs een hoekje voor kleine fondsen. Voor jonge, snelgroeiende bedrijven, bij voorkeur in de technologische sector, kwam er later de aandelenindex Nmax (1997-2000). In 2006 werd het beursplein Alternext opgericht voor typische MKB-bedrijven (met inmiddels 1.443 aangesloten Europese bedrijven, maar in Nederland geen groot succes).

Vorige zomer kondigde Euronext vervolgens een nieuwe „Beurs voor de Onderneming” aan, een handelsplatform met als werktitel Entrepreneurs Exchange. En dat is nu een jaar later dus EnterNext geworden.

Gaat EnterNext ook werken voor de belegger? Geen onbelangrijke vraag. San Lie, hoofd onderzoek van internationaal beleggingsonderzoeksbureau Morning Star in de Benelux, schreef deze week een kritische blog over beleggen in small caps, de beursgenoteerde kleintjes.

Investeren in bedrijfjes is een aparte tak van sport, aldus Lie. Analisten hebben doorgaans weinig informatie over small caps. Ook lopen kleinere bedrijven doorgaans wat meer risico, omdat ze gespecialiseerd zijn in één bepaald product. „Het rendement op small caps is volatieler”, zegt hij. „In goede jaren doen ze het beter dan grote beursfondsen, maar in slechtere jaren doen ze het slechter.”

Maar gemeten over meerdere jaren leveren small caps gemiddeld een hoger rendement op dan de large caps. Conclusie: risico loont.

    • Eppo König