Edward Snowden is welkom in Venezuela en (eventueel) Nicaragua

De Venezolaanse president Nicolas Maduro, die vannacht zei dat zijn land Edward Snowden wel asiel wil verlenen. Foto Reuters / Miraflores Palace

Venezuela en Nicaragua hebben Edward Snowden vannacht asiel aangeboden. De Venezolaanse president Maduro had dat al eerder laten weten, maar toen nog geen verzoek van de Amerikaanse klokkenluider ontvangen. Het Witte Huis weigerde vannacht te reageren.

Dat meldt persbureau Reuters. De president van Nicaragua, Daniel Ortega, zei dat hij Snowden asiel wil verlenen ‘als de omstandigheden dat toelaten’.

Snowden, die voor de Amerikaanse inlichtingendiensten CIA en NSA werkte en vorige maand onder meer geheime documenten over het spionageprogramma PRISM lekte, zit al zo’n twee weken vast in de transitzone van het vliegveld van Moskou.

De Russische hoofdstad was slechts bedoeld als tussenstop vanuit Hongkong, maar sindsdien heeft hij nog nergens onderdak kunnen vinden. Snowden vroeg in zeker 27 landen asiel aan. Venezuela en Nicaragua zijn de eerste landen die daar open voor zeggen te staan.

    • Peter Zantingh