Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

DNB: banken moeten meer buffers aanhouden

Bezoekerscentrum bij De Nederlandse Bank.
Bezoekerscentrum bij De Nederlandse Bank. Foto ANP / Lex van Lieshout

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een aantal grote Nederlandse banken gedwongen extra kapitaalbuffers aan te leggen voor toekomstige verliezen op hun commercieel vastgoedleningen.

De banken, die gezamenlijk 110 miljard euro aan commercieel-vastgoedkredieten hebben verstrekt, moeten op instigatie van de toezichthouder ook hun risicobeheer en interne organisatie in hoog tempo drastisch verbeteren. Dat blijkt uit een brief die minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) donderdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De brief bleef tot nu toe vrijwel onopgemerkt.

Buffers preventief verhogen omdat risico onduidelijk is

DNB maakt zich zorgen over ‘de risico’s die banken lopen als gevolg van hun blootstelling aan commercieel vastgoed’. Door de aanhoudende crisis is vastgoed fors in waarde gedaald en is er veel leegstand. Veel banken waarderen hun vastgoedleningen echter nog onvoldoende ‘tijdig en actueel’ aldus DNB. Daardoor is het onduidelijk hoe groot de risico’s zijn. Om die reden moesten de buffers preventief worden verhoogd.

DNB wil dat banken tot meer ‘realistische waarderingen’ van hun vastgoedportefeuilles komen. Met de maatregelen loopt DNB vooruit op een Europees programma dat begin 2014 wordt uitgevoerd, voorafgaand aan oprichting van de Europese Bankenunie. De maatregelen zijn mede een gevolg van de ondergang van SNS Reaal, die begin dit jaar werd genationaliseerd wegens grote problemen bij de vastgoedpoot.

DNB overweegt extra controles

DNB overweegt om accountants extra controles te laten verrichten bij banken met betrekking tot de vastgoedkredieten, voorafgaand aan de halfjaarcijfers. De accountants moeten kijken of de leningen juist worden gewaardeerd. DNB zegt verder komend halfjaar zelf ook de waarderingen van de leningen te bekijken.

Om welke banken het gaat, is niet bekendgemaakt. Hoeveel extra kapitaal de banken zijn gaan aanhouden, is ook niet duidelijk. Het gaat vermoedelijk om enkele miljarden. Dat geld komt bovenop de buffers die banken in verband met andere regelgeving reeds moeten aanhouden. De extra buffers en voorzieningen zullen de resultaten van de banken komend jaar drukken, zegt DNB.

Voorzitter VEB hekelt slechte kennis van vastgoed

DNB zegt deels tevreden te zijn over de stappen van banken tot nu toe. Maar ‘al deze inspanningen kunnen echter nooit uitsluiten dat nieuwe problemen zich voordoen’, aldus DNB.

Voorzitter Jan Maarten Slagter van beleggersclub VEB hekelt in deze krant slechte kennis van commissarissen van vastgoed. Ook wil hij meer instrumenten voor accountants.