Dagje vakantie in Zweden het prijzigst

Een doorsnee dagje vakantie is in Zweden ruim twee keer zo duur als in Portugal. Dat blijkt uit een – bescheiden – steekproef die de correspondenten van NRC Handelsblad hielden.

Een boodschappenlijstje voor een gemiddelde vakantiedag (waaronder brandstof, een biertje op het terras, kaartjes voor de dierentuin en een campingovernachting voor vijf personen) levert grote prijsverschillen op in elf Europese landen.

In Portugal is de vakantieganger met 184,89 euro het goedkoopst uit. In Zweden, een uitschieter, kost hetzelfde boodschappenlijstje 397,45 euro. Nederland eindigt in de middenmoot met een vakantiedagje dat in 217,27 euro kost.

De meeste Nederlanders kiezen voor een vakantie in Frankrijk, gevolgd door Duitsland en Spanje. Gemiddeld geven Nederlanders per persoon per jaar 1.236 euro uit aan hun vakanties. Een vakantie in het buitenland kost gemiddeld 807 euro per persoon. Vakantie in eigen land is verreweg het goedkoopst: 219 euro per persoon.

Vakantie in Europa, Economie 8-9