Froome oppermachtig in eerste bergrit - goede prestatie Mollema en Ten Dam

Chris Froome komt over de finish bij Ax 3 Domaines. Foto AP / Laurent Rebours

Chris Froome heeft in de eerste bergetappe van de Tour de France een mokerslag uitgedeeld aan de concurrentie. De Brit van Sky kwam in Ax-3-Domaines solo over de finish en legde en passant beslag op de gele trui. Alberto Contador had een inzinking en werd slechts achtste op 1.45.

Froome bleef op de slotklim zijn ploeggenoot Richie Porte 51 seconden voor. Bauke Mollema en Laurens ten Dam werden zeer verdienstelijk vierde en vijfde, achter Alejandro Valverde. Naast Contador zakten onder meer BMC-renners Cadel Evans en Tejay van Garderen en de Fransman Thibaut Pinot door het ijs.

Sportredacteur Derk Walters over de etappe:

“Het is natuurlijk bijzonder dat er twee Nederlanders zijn die het in zo’n zware Pyreneeën-rit zo goed doen. Dat is jaren niet gebeurd. Vandaag was echt een etappe waar het verschil werd gemaakt. Wie zijn de toppers en wie niet? Als je dan als Mollema en Ten Dam eindigt op nummer vier en vijf en ook die plaatsen in het klassement pakt, dat zegt dat wel wat. En Froome liet natuurlijk zien dat hij de favoriet is. Dat onderstreepte hij door zelf voor de aanval te kiezen en gewoon te gaan.”

De slotfase


Hoogerland in de aanval

Johnny Hoogerland gaf de achtste etappe kleur. De Nederlands kampioen van Vacansoleil koos kort na vertrek uit Castres samen met de Fransen Rudy Molard, Jean-Marc Marino en Christophe Riblon de aanval. De vluchters pakten bijna tien minuten, maar door het hoge tempo in het peloton, dat werd aangevoerd door Sky, waren ze een groot deel van die voorsprong al kwijt aan de voet van de Col de Pailhères.

Op die klim van de buitencategorie probeerde Hoogerland de Fransen kwijt te spelen. Riblon, die drie jaar geleden al eens de rit naar Ax-3-Domaines won, beschikte echter over de beste benen. De AG2R-renner bleef alleen over en zag achter zich Robert Gesink het bal openen. De Nederlander van Belkin slaagde er niet in de aansluiting te vinden met Riblon, iets wat Nairo Quintana even later wel lukte.

De demarrage van Gesink op de Pailhères

Niemand opgewassen tegen de overmacht van Sky

Quintana kwam solo boven, kreeg aan de voet van de slotklim gezelschap van Pierre Rolland, maar ging al snel weer alleen verder. Tegen de overmacht van Sky was echter niemand opgewassen. Aanvankelijk bleven Froome, Porte, Contador, diens ploeggenoot Roman Kreuziger en de Movistar-renners Valverde en Quintana over.

Na de versnelling van Froome knapte Contador. Ook voor de anderen bleek de nummer twee van vorig jaar een maatje te groot. Porte bleef nog het meest in het spoor van zijn kopman. Valverde finishte uiteindelijk een seconde voor Mollema.

De kopman van Belkin, die op de Col de Pailhères al in de problemen was gekomen, moest aanvankelijk snel lossen. Hij herpakte zich evenwel en zette een flinke opmars in. Ook Ten Dam maakte nog een inhaalslag.

De Belkin-renners staan in het klassement op de vierde en vijfde plaats. Mollema heeft een achterstand van 1.44 op Froome, Ten Dam staat daar weer zes seconden achter. Contador moet al 1.51 zien goed te maken op de Brit, die de meeste concurrentie ondervindt van Porte (op 51 seconden) en Valverde (1.25).

Twitter avatar InfostradaNL Infostrada Sports NL Laatste keer dat er 2 Nederlanders in de Top 5 van een BERGetappe in de Tour eindigden: Rooks en Theunisse (20 juli 1989, etappe 18). #tdf

De top 5 van vandaag

 1. Chris Froome (Sky) 5:03:18
 2. Richie Porte (Sky) +51
 3. Alejandro Valverde (Movistar) +1:08
 4. Bauke Mollema (Belkin) +1:10
 5. Laurens ten Dam (Belkin) +1:16

De top 5 van het klassement

 1. Chris Froome (Sky) 32:15:55
 2. Richie Porte (Sky) +51
 3. Alejandro Valverde (Movistar) +1:25
 4. Bauke Mollema (Belkin) +1:44
 5. Laurens ten Dam (Belkin) +1:50

EN MORGEN?

Morgen is het vanaf de start raak. Een berg van de tweede categorie en dan nog vier van de eerste categorie. De finish ligt dan, in tegenstelling tot vandaag, niet bergop.Etappekaarten via Cycling the Alps. Het wedstrijdverslag komt van persbureau Novum.

  • Lex Boon