buitenkijken

Thijs Wolzak fotografeert deze zomer buitenshuis. Deze week het schuurtje in Bergen (NH) van Norbert van Leyen.

Norbert van Leyen, Bossie, Bergen photo: thijs wolzak amsterdam

Schuurtje Norbert van Leyen (48) is fotograaf, beroepsknutselaar en „autodidactisch bouwer”. Toen het woonhuis – waar hij met zijn gezin woont – klaar was, bouwde hij een tuinhuis. Maar toen dat er stond, had hij nog steeds bouwdrang. Vandaar dit schuurtje. Waarbij schuurtje wellicht een understatement is voor dit met zorg en oog voor detail gebouwde huisje. Zijn functie is nederig, maar dat betekent niet dat het niet mooi mag zijn. Het staat in een oud-Hollands landschap, met dito bebouwing. Dat inspireerde Van Leyen tot dit miniatuurtje met puntdak, ornamenten en daklijsten. „Lelijk kan altijd nog.”

In de verte, bij de bomen, liggen de oude duinen, in het natuurgebied Kennemerland.

Bouwen Van Leyen heeft het schuurtje in ongeveer acht weken gebouwd. „Bij het grote huis heb ik veel hulp gehad van (bijna) gepensioneerde molenbouwers. Daar heb ik zo veel van geleerd. En het is in essentie heel simpel. Een fundering met wat planken erop.” Met wat goede wil zou je er kunnen slapen, daar is het met ongeveer twaalf vierkante meter groot genoeg voor. Maar in de praktijk is het toch vooral een rommelschuurtje.

Bos Achter het huisje staat ‘Bossie’. Een bosfiguur ontsproten aan de fantasie van Van Leyen en zijn buurman, filmmaker Johan Kramer. Samen geven ze basisschoolleerlingen cultuureducatie door filmpjes met ze te maken, met Bossie als een soort mascotte. Wat ’ie bij het schuurtje doet, weet Van Leyen ook niet. „Hij leeft in het bos, hij was hier toevallig net toen de fotograaf kwam.”

    • Thijs Wolzak