Aanhangers Morsi botsen met tegenstanders: 17 doden

In het centrum van Kairo zijn vrijdagavond aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi slaags geraakt met tegenstanders van de president. Er vielen zeker twee doden en zeventig gewonden. In totaal vielen er gisteren in Egypte volgens de staatstelevisie zeventien doden.

Terwijl de pro-Morsi-betogingen in het oosten van Kairo vreedzaam waren, ging het er gisteravond laat rond het Tahrirplein anders aan toe. Een grote groep Morsi-aanhangers marcheerde eerst naar het radio- en tv-gebouw maar veranderde van koers en viel de anti-Morsi-betogers op het Tahrirplein aan.

Het leek op een herhaling van de beruchte ‘kamelenslag’ van 2 februari 2011, toen aanhangers van president Mubarak het vreedzaam protest op het Tahrirplein aanvielen. Alleen waren er ditmaal aan beide kanten vuurwapens.

Aanvankelijk was er grote verontwaardiging dat het leger niet optrad tegen de Morsi-aanhang. Maar vrijwel gelijktijdig met een terugtrekking door de Morsi-aanhangers kwamen pantservoertuigen tussenbeide. Voorlopig lijkt de rust hersteld.

Ook in Opper-Egypte was er geweld. In Qena vielen fundamentalisten een kerk aan. In Dabiya, bij Luxor, werden huizen van christenen in brand gestoken. Ook in Alexandrië en elders in de Nijldelta waren er botsingen tussen pro- en anti-Morsibetogers.