Zonnig zomers

Na een vrij lange periode met wisselvallig weer gaat er nu eindelijk een periode met zonnig, droog zomerweer aanbreken. De temperatuur loopt flink op, met landinwaarts dit weekeinde zomerse waarden van 25 graden of meer. Aan de kust is het een fractie minder warm.

Een hogedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan bouwt zich vrijdagavond en vannacht steeds verder op boven onze omgeving. Storingen worden daardoor uit onze buurt gehouden en na eerst nog wat wolkenvelden in het zuidoosten van het land is het verder vrijwel helder. De temperatuur daalt vrijdagnacht tot 8 graden in Groningen en in de zuidelijke provincies wordt het niet kouder dan een graad of 14.

Zaterdag ligt de kern van het hogedrukgebied pal boven ons land en dat resulteert in een zonnige en droge zomerdag. Heel af en toe drijven er nog wat plukjes met bewolking voorbij, maar de zon heeft de overhand. Er staat wat wind uit het noordoosten, kracht 2 tot 3, en het wordt 20 tot 22 graden aan zee tot 25 graden landinwaarts.

Ook zondag en de dagen daarna schijnt de zon volop. Er is amper een wolkje aan de lucht en de temperaturen lopen flink op. Zondag wordt het veelal 23 graden op de stranden tot lokaal 27 graden in het zuiden. Maandag en dinsdag doen we een stapje terug, maar het blijft zeer aangenaam met zo’n 20 tot 25 graden en een zwakke tot matige noordoostelijke bries.